pondělí 29. dubna 2024 Robert

Hasiči loni řešili přes sedm tisíc událostí, tisíce lidí při nich zachránili

Olomoučtí hasiči museli v loňském roce řešit přes sedm tisíc událostí, spojených především s povětrnostními podmínkami. Díky jejich práci se podařilo zachránit přes dva tisíce životů.

„Nejčastěji jsme vyjížděli k technickým haváriím, které vznikají především v souvislosti s přírodními vlivy, jako jsou vichřice, silné bouřky, sněhové kalamity nebo větrné poryvy," řekla mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová a dodala, že celkově počet zásahů hasičů roste. Během roku se jejich počet zvýšil o šest set. „Nejvíce rostou zásahy kvůli povětrnostním vlivům. V minulém roce počet přesáhl 4 200 zásahů. Kolegové při nich zahránili více než tisíc lidí," doplnila Balážová.

Podobná jako v roce 2018 zůstala statistika dopravních nehod a požárů.  „Při 1268 zásazích na silnici jsme zachránili téměř tisíc lidí, 58 lidí zemřelo a 900 se zranilo," vypočítává mluvčí.

Při téměř tisíci požárech se loni celkové škody na majetku vyšplhaly na 185 milionů korun. Díky včasným zásahům hasičů se však podařilo uchránit majetek v trojnásobné hodnotě. „Na výši škod u požárů měla největší vliv událost z října, kdy v Petrovicích hořela na kolejích mnohatunová podbíječka. Škoda v tomto případě byla stanovena na třicet. milionů korun," vysvětlila mluvčí.

Nejčastěji podle mluvčí hořelo v dubnu a březnu, nejméně v únoru. Nejkritičtějším dnem v týdnu je podle ní pátek, nejméně naopak hoří v pondělí. „Při požárech došlo k 5 úmrtím, 58 lidí hasiči z hořících objektů zachránili, další tisícovku evakuovali," dodala Balážová.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky hasiči, Olomoucký kraj, výjezdy, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.