pondělí 29. dubna 2024 Robert

Do Jeseníků na lyže i běžky. Podmínky jsou stále dobré

Dobré sněhové podmínky nabízejí lyžařům zimní areály v Jeseníkách, ve vyšších polohách mohou lidé stále vyrazit i na běžky. Většina níže položených areálů už ale kvůli výraznému úbytku technického sněhu na sjezdovkách omezila či ukončila provoz.

Například v lyžaři oblíbeném středisku na Ovčárně pod horou Praděd leží zhruba 120 centimetrů sněhu. „Před dvěma dny pršelo, takže sníh byl promočený a teď zmrzl. Sjezdovky jsou proto tvrdé jako beton a na hřebenu je ledová krusta,“ řekl dnes Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky.

Ve vyšších partiích Jeseníků jsou podle něj stále dobré podmínky pro běžecké lyžování. Lidé mohou vyrazit z Ovčárny na Červenohorské sedlo či na hřebenové trasy. „Trasy na Červenohorské sedlo jsou po úpravě rolbou super. Na hřebenech lze také jezdit, ale je už třeba velká opatrnost, protože zatím to tam je ledové,“ uvedl Hejtmánek.

Zhruba 20 až 30 centimetrů technického sněhu pokrývá sjezdovky v Branné na Šumpersku. „Sněhu sice kvůli oteplení a dešti výrazně ubylo, v provozu ale stále máme obě dvě sjezdovky,“ uvedl správce areálu v Branné Rostislav Procházka, podle kterého se středisko bude snažit udržet vleky v provozu i příští víkend.

Velmi dobré podmínky pro lyžování jsou na Červenohorském sedle na pomezí Šumperska a Jesenicka. „Otevřeny jsou všechny sjezdovky na severním svahu kromě Padáků,“ uvedli provozovatelé areálu na Čevernohorském sedle. Lyžovat by se o víkendu mělo také v areálu X-Park Františkov na Šumpersku, kde je nyní díky vrstvě technického sněhu v provozu polovina sjezdovky. „Dnes ráno mrzlo. Pokud se neoteplí a nebude pršet, tak budeme v provozu do neděle,“ přiblížila situaci provozní areálu Petra Ševčíková

Vleky jsou v provozu i v Jonas Parku v Ostružné na Jesenicku. Zimní sezonu areál plánuje ukončit až příští víkend. „V sobotu 14. března budou závody a soutěže pro děti, karneval, soutěž o nejlepší masku i zabíjačkové speciality,“ uvedl na webu provozovatel Jonas Parku.

Lyžuje se stále v Hrubé Vodě na Olomoucku, kde dnes ráno sněžná děla díky ochlazení opět chrlila na sjezdovku sníh. Sezonu po víkendovém dešti ukončil areál v nedalekých Hlubočkách. Už delší dobu se nelyžuje v Kladkách na Prostějovsku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, olomouc, Jeseníky, lyžování, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.