sobota 4. května 2024 Květoslav

Teplé počasí zvyšuje náklady ski areálům

Velmi náročnou sezónu mají za sebou provozovatelé lyžařských areálů, kterým kvůli teplému počasí výrazně vzrostly náklady na údržbu sjezdovek. Protože si mnohá zimní střediska v pomáhají sněžnými děly, návštěvnost zimních středisek výrazně neklesla.

„Tržby budou zhruba stejné, ovšem náklady na výrobu sněhu byly dvojnásobné,“ řekl provozovatel areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka, podle kterého konečný výsledek hospodaření střediska nebude v takových plusových hodnotách jako byl například v minulé sezóně.

Plné ruce práce měli s údržbou sjezdovek také ve Ski Aréně Karlov. „Museli jsme vyvinout enormní úsilí, abychom sjezdovky udrželi v provozuschopném stavu. Přírodního sněhu bylo minimum a prakticky celou zimu se lyžovalo na kombinaci přírodního a technickém sněhu. Ve srovnání s předchozí zimou byl počet hodin zasněžování zhruba dvojnásobný,“ řekl Jaroslav Lukeš ze Ski Arény Karlov.

Končící zimní sezóna se podle Lukeše vyznačovala výrazným poklesem počtu mrazivých dnů i sněhových srážek. „Navzdory tomu se nám postupně podařilo sjezdovky v celém středisku pokrýt technickým sněhem a po Novém roce se lyžovalo bez omezení. I díky tomu byla zimní návštěvnost nakonec dobrá,“ podotkl.

Podle Nory Kaštylové ze sportovního areálu Kaste v Petříkově na Jesenicku bude letošní sezóna ve srovnání s předchozí o něco slabší. Kvůli nedostatku sněhu a nevlídnému počasí musel být provoz střediska v lednu dočasně přerušen, což Kaštylová za dlouhá léta působení v Petříkově nepamatuje. Náklady střediska zároveň vzrostly kvůli častějšímu zasněžování svahů.

Karlovu se podle Lukeše vyplatily investice do moderních typů sněžných děl, která dokážou chrlit sníh na sjezdovky i při teplotách jen těsně pod bodem mrazu. „Starší technologie vyžadují, aby mrzlo více,“ upozornil. Některá zimní střediska v Jeseníkách, která mají k dispozici starší zasněžovací techniku, proto letos fungovala v omezeném režimu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, turistika, rekreace, hory, lyže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.