pátek 3. května 2024 Alexej

Lyžaři si užívali v Jeseníkách jeden z posledních víkendů sezony

Tisíce lidí lyžovaly o víkendu na sjezdovkách v Jeseníkách. V sobotu na horách místy sněžilo nebo pršelo, dnes lyžařům přálo slunečné počasí. Do vyšších poloh vyrazili také běžkaři. Ve většině zimních středisek se však podmínky pro lyžování s končící sezonou postupně zhoršují. Část níže položených areálů už je mimo provoz. V Jeseníkách nyní platí první lavinový stupeň z pětibodové škály.

Přes 50 centimetrů sněhu stále leží na sjezdovkách ve středisku na Červenohorském sedle. V sobotu i v neděli zaznamenalo nadprůměrnou návštěvnost. „Počasí bylo přívětivé. Dneska vylezlo sluníčko, takže bylo plno, někteří lidé se ani do areálu nedostali. U nás je to složitější, přijíždějí sjezdaři, běžkaři, skialpinisté, bobisté i ti, co jdou na procházku. Parkovací místa nenafoukneme. Dnes přijelo odhadem 1500 lidí, v sobotu jich bylo méně, ale to tak bývá, střídají se turnusy. V provozu bychom měli být do konce března, uvidíme, co přinese hlášené oteplení," řekl vedoucí areálu Martin Dubský.

Zhruba 200 lidí v neděli dorazilo do lyžařského střediska v Branné na Šumpersku, v sobotu jich bylo o něco více. „Už to bylo jarní, ale úplně v pohodě. Lidi chodili především ráno. Svah už byl dnes odpoledne rozježděný, už to není ono. Ale jinak počasí parádní, svítí sluníčko, takové celou zimu nebylo. V sobotu to bylo horší, sněžilo. Návštěvnost už je slabší, lidi už jsou spíš na zahrádce, na kopec už je to netáhne. Do čtvrtka bychom měli být v provozu, pak uvidíme podle počasí," uvedl zástupce areálu Rostislav Procházka.

Několik tisíc lidí se o víkendu vystřídalo na sjezdovkách ve Ski aréně Karlov na Bruntálsku, které pokrývá v průměru 40 centimetrů sněhu. „Neděle byla bombastická, po ránu přimrzlo, po celý den pak bylo slunečno. Krásné lyžování, pěkná návštěvnost. V sobotu trochu mrholilo, ale i tak lyžovalo hodně lidí. Předpokládáme, že sezona u nás standardně potrvá do konce března, počasí by to nijak zásadně ohrozit nemělo," řekl za středisko Jaroslav Lukeš.

Podle informací horské služby leží v Jeseníkách v nadmořské výšce 1300 metrů 120 centimetrů sněhu. Na závětrných svazích je však sněhu uloženo mnohem více. Vlivem dnešního ochlazení pod bod mrazu se sněhová vrstva postupně stabilizuje. V Jeseníkách zůstává v platnosti první lavinový stupeň. Znamená nízké nebezpečí pádu lavin.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, hory, Olomoucko, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.