čtvrtek 9. května 2024 Ctibor

V Jeseníkách se lyžuje už jen na Ovčárně, je zde téměř metr sněhu

Už pouze v lyžařském středisku na Ovčárně si lidé mohou v Jeseníkách v končící sezoně zalyžovat na sjezdovkách i v běžeckých stopách. Ještě v pondělí se lyžovalo také na Červenohorském sedle, tam už se však se sezonou definitivně rozloučili. V nejvýše položeném tuzemském lyžařském areálu na Ovčárně chtějí lyžovat do konce dubna. Podmínky jsou výborné především ráno. V nejvyšších polohách hor nyní leží zhruba 80 centimetrů sněhu a platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Lyžování v Jeseníkách už je pouze na Ovčárně, ve středisku leží kolem 75 centimetrů sněhu, upozorňuji však, že hřebeny jsou již vytáté. V provozu na Ovčárně je vlek A, B a C. Lyžovat se bude i o víkendu," řekl dispečer jesenické horské služby Martin Chalupa. Podmínky jsou podle něj výborné především ráno. „Teploty padají během noci pod bod mrazu. Znamená to, že sníh je ráno pěkně přemrzlý, je to pěkné lyžování. Během dne to již samozřejmě zbředne a sníh už je měkký," doplnil Chalupa.

Podle horské služby je návštěvnost na horách nyní střední, do nejvyšších partiích hor kromě sjezdových lyžařů či turistů míří i běžkaři. K dispozici teď však mají jen trasu z Ovčárny na Švýcárnu a na Praděd, opatrnost je ale na místě, doplnil Chalupa.

Lyžařská střediska se v Jeseníkách uzavřela nařízením vlády kvůli hrozbě koronaviru 13. března. Sezona se jim tak většinou zkrátila zhruba o dva týdny. Sněhu byl v té době v některých areálech ještě dostatek, jejich provozovatelé tehdy plánovali, že lyžovat se bude až do konce března. Vláda restriktivní opatření zmírnila 7. dubna, kdy mimo jiné otevřela venkovní sportoviště pro individuální sporty. O den později se rozjely vleky na Ovčárně a od 11. dubna až do velikonočního pondělí se otevřely lyžařům také svahy na Červenohorském sedle.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Jeseníky, sníh, lyžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.