sobota 4. května 2024 Květoslav

Javorník proměnil bývalý zemský soud v infocentrum a nové muzeum

V centru Javorníku na Jesenicku se po rozsáhlé několikaleté rekonstrukci otevřela veřejnosti bývalá soudní budova. Město v ní vybudovalo nové informační centrum, městské muzeum, galerii i přednáškové sály. Zázemí zde najdou i cyklisté v odpočívárně, k dispozici je také půjčovna elektrokol. Budovu získalo město před lety ve veřejné dražbě, celková rekonstrukce vyšla na 67 milionů korun, řekl starosta Javorníku Jiří Jura. Třípatrový objekt, který má na půdě expozici netopýrů, se otevřel v pondělí.

Objekt bývalého soudu byl dosud prázdný. Město jej podle starosty zakoupilo v roce 2007 ve veřejné dražbě za 670 tisíc korun, byl však v dezolátním stavu. Od té doby shánělo peníze i využití. Opravit se jej nakonec podařilo v projektu česko-polské přeshraniční spolupráce s polským městem Paczków. „Město na opravu získalo dotaci 26 milionů korun, zbylých více než 40 milionů korun bylo z vlastních prostředků. Zablokovali jsme si tím pádem účet města na několik let. Je to ale budova v historickém centru města, je to dominanta a cítili jsme, že ji musíme vlastnit a opravit,“ uvedl starosta Javorníku.

V budově se nyní otevřelo městské informační centrum, které se přesunulo z kulturního domu. Zázemí zde našlo městské muzeum; návštěvníci mohou procházet například expozicí zbrojnice, historické školní třídy, zavítat mohou také do původní místnosti četnické stanice z dob Rakouska - Uherska. Nechybí zde také dobová prádelna, lékárna s původním vybavením či šatlava z období první republiky nebo Rakouska - Uherska. Muzeum připomíná i církevní řád školských sester, které v Javorníku působily v letech 1950 až 1995. Nechybí zde také herna pro děti i zázemí pro cyklisty.

Náročnou rekonstrukci objektu s cílem co nejvíce zachovat jeho původní historickou podobu ocenili i památkáři. Podle Vlastimila Staňka z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu byla budova postavena v roce 1828, od roku 1832 zde začal působit biskupský zemský soud, o 17 let později okresní soud. Po 2. světové válce zůstala soudní budova na několik let opuštěná. Koncem 50. let 20. století v ní našly zázemí Chudé školské sestry Naší Paní, které v Javorníku působily již dříve a založily zde koncem padesátých let 19. století klášter sv. Hedviky. Objekt byl za kulturní nemovitou památku prohlášen v roce 2012. Kromě bývalého soudu se dočkalo nedávno obnovy i samotné náměstí, náklady vyšly dohromady na téměř 25 milionů korun, dodal starosta.

Autoři | Foto Facebook Javorník a jeho dění

Štítky ČR, památky, stavby, Javorník, soud, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.