úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

AKTUÁLNĚ: Hasiči kvůli bouřkám zasahují na desítkách míst, některé řeky vystoupaly na třetí povodňový stupeň

Hladina toku Merta v Sobotíně na Šumpersku, Oslavy v Dlouhé Loučce na Olomoucku a Desné v Koutech nad Desnou vystoupaly dnes večer kvůli silným bouřkám na třetí povodňový stupeň. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli kvůli silným bouřkám už ke 100 událostem.

Hasiči zasahovali na Uničovsku a Šumpersku. "Jednotky máme nyní na desítkách míst, převázně čerpáme vodu ze zatopených sklepů. Nejhorší situace je v Oskavě, Uničově, Šumvaldu a Dlouhé Loučce," uvedli hasiči po 21:30 na twitteru.

Hladina Merty v Sobotíně byla před 21:00 nejdříve na druhém povodňovém stupni, poté dosáhla třetího stupně. Před 22:00 byla hladina ve výšce 177 centimetrů, třetí povodňový stupeň se vyhlašuje při překročení 170 centimetrů. Běžně je v toku kolem 75 centimetrů vody.

V Dlouhé Loučce hladina Oslavy vystoupala po 22:00 k 215 centimetrům, běžně je ve výšce kolem 80 centimetrů. Na druhý povodňový stupeň se dostala Desná v Koutech nad Desnou, první povodňový stupeň překročila Bělá v Jesníku.

Meteorologové varovali před bouřkami, které měly zasáhnout dnes především východ země, a rozvodněním některých řek.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, počasí, hasiči, záplavy, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.