pondělí 29. dubna 2024 Robert

Pandemie koronaviru způsobila v Jeseníkách zhruba dvacetiprocentní propad návštěvnosti

Pandemie koronaviru způsobila za první tři čtvrtletí v Jeseníkách zhruba dvacetiprocentní propad návštěvnosti. Podle ředitele Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáše Raka jej pocítili především hoteliéři a majitelé restaurací, finančně bolestný byl letošní rok také pro poskytovatele různých služeb v cestovním ruchu. V Jeseníkách se však zároveň kvůli pandemii změnila klientela, do hor zamířili i movitější klienti, řekl dnes novinářům Rak.

„Máme zatím čísla za první tři kvartály, ze kterých je zřejmé, že propad návštěvnost turistického regionu Jeseníky na olomoucké straně hor je 20 procent. Když to převedeme do finanční spotřeby, kterou jsme zjišťovali v roce 2018 na základě velice tvrdé analýzy dat mobilních operátorů a zbytkových dat, tak tento pokles bude znamenat pro Jeseníky ztrátu ve výši více než půl miliardy korun," uvedl ředitel sdružení. Propad podle něj pocítili v Jeseníkách ubytovatelé a poskytovatelé služeb v cestovním ruchu, jako jsou wellness zařízení, muzea i zařízení pro volný čas.

Rak řekl, že propad byl největší v druhém čtvrtletí, naopak v letní sezoně narostla návštěvnost oproti loňsku o devět procent. „Zachránila nás letní sezona, díky ní není ten propad ještě větší. Jak čísla dopadnou na závěr roku, bude záležet na spuštění lyžařských středisek. Pokud spuštěna budou, věříme, že ten propad se zastaví na konci roku na 15 procentech," doplnil Rak.

Podle ředitele sdružení panuje momentálně na horách kvůli otázce lyžování obrovská nejistota a napětí. Provozovatelé jsou připraveni podle něj udělat cokoliv, aby zajistili nadstandardní bezpečnostní opatření. „Zatím ale nemají to světlo na konci tunelu," doplnil Rak.

Spuštění vleků v nedohlednu

Vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský řekl, že se spuštěním vleků do konce roku už příliš nepočítá. Vánoční svátky přitom přinášejí středisku až 20 procent z celkové tržby. „My se připravujeme tak, jako by se sezona měla rozběhnout, dnes například zasněžujeme. Nevzdáváme se, ale já už jsem se smířil s tím, že nebudeme o Vánocích lyžovat. Ta představa je ale hrozná, budeme muset najít nějaké prostředky na to, jak zaplatíme jak lidi, kteří se na přípravě podílejí, tak elektřinu a další věci," uvedl Dubský. „Nejenže nevíme, zda budeme lyžovat, ale na rozdíl od zahraničí ani nevíme, zda dostaneme nějaké odškodné, jaká bude forma pomoci," dodal.

Podle ředitele Sdružení cestovního ruchu Jeseník pandemie koronaviru změnila na horách strukturu návštěvníků, letos především nepřijeli zahraniční hosté. Naopak do hor zamířila i movitější tuzemská klientela, vyplývá z informací od poskytovatelů služeb. „Lidé, kteří dříve jezdili více do zahraničí nebo do jiných lokalit, navštívili tentokrát Jeseníky a pobývali v nich déle," doplnil šéf sdružení.

V roce 2018, kdy sdružení provedlo v Jeseníkách rozsáhlý průzkum, navštívilo tuto oblast 3,7 milionu návštěvníků, z toho 77 procent bylo domácích turistů. Dohromady vytvořili spotřebu deseti miliard korun a do veřejných rozpočtů přinesli necelé čtyři miliardy korun. Turistická destinace Jeseníky zažívala od roku 2017 do pandemie koronaviru každoroční nárůst návštěvnosti o deset procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, turistika, koronavirus, hory, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.