pondělí 29. dubna 2024 Robert

Jesenické areály se spuštěním do konce roku nepočítají

Majitelé jesenických lyžařských středisek se spuštěním vleků do konce letošního roku už příliš nepočítají, především s ohledem na nepříznivou epidemickou situaci, Provozovatelé to dnes řekli ČTK. Řadě z nich by nepomohla ani možnost provozu areálů ale bez ubytování, mnohá střediska jsou totiž s těmito službami propojena.

Poslední návrh vlády týkající se povolení provozu středisek bez možnosti ubytování považují za nesmyslný například v Petříkově na Šumpersku. „Samozřejmě, jsou to pohromy, už se k tomu ani nevyjadřuji, nevíme, co máme dělat. Počítáme už s tím, že v prosinci určitě nepojedeme, když tak až po Novém roce, až se situace uvolní. Spuštění vleků bez možnosti ubytování je nanic. Navíc my jsme byli hlavně orientovaní na školy a kurzy," řekl provozovatel ski areálu Kaste František Kaštyl. Všechny tři jeho vleky jsou v těsné blízkosti horské chaty Kaste.

Zájem o ubytování lidé podle Kaštyla stále mají, ale hoteliéři nevědí, jak reagovat. „Zájem je dost velký, stále někdo píše, ale bojíme se podniknout jakékoliv kroky. Po nikom nemůžeme chtít ani zálohu," řekl.

Podobná situace je v Přemyslově na Šumpersku, i tam by zákaz ubytování pocítili finančně velmi bolestně. Především na Silvestra už mají veškerou kapacitu obsazenu. „Bude to velký úbytek lidí. Především od 27. prosince najížděli lidé na ubytování na Silvestra, nebyli jen z Jesenicka, Olomoucka a Šumperska, ale z celé republiky. Pochybuji, že pojede někdo lyžovat z Prahy do Jeseníků," řekl provozovatel areálu Jaroslav Podzimek. Osobně si vzhledem ke zhoršující se situaci myslí, že omezení budou ještě přísnější a na Vánoce se uzavře všechno. „Jak spadneme do čtyřky, ubytování podle mě zase zavřou. Ve všech našich ubytováních budeme muset vracet zálohy," dodal.

Se spuštěním vleků do konce roku už příliš nepočítají ani na Červenohorském sedle, kde středisko nabízí ubytování v hotelu. Vánoce přitom přinášejí středisku až 20 procent z celkové tržby. Vedoucí areálu Martin Dubský řekl, že se připravují tak, jako by se sezona měla rozběhnout. „Nevzdáváme se, ale já už jsem se smířil s tím, že nebudeme o Vánocích lyžovat. Ta představa je ale hrozná, budeme muset najít nějaké prostředky na to, jak zaplatíme jak lidi, kteří se na přípravě podílejí, tak elektřinu a další věci," řekl ve čtvrtek Dubský.

Podle provozovatele areálu v Přemyslově navíc spuštění vleků možná vyřeší nakonec ne vláda, ale svatý Petr. „To počasí do Vánoc je takové plus minus na nule, zasněžovat se moc nedá. Myslím, že v dnešní době není moc areálů, které to mohou pustit kompletně celé. To je i náš případ - půlku areálu máme v pětimetrových hromadách a v druhé čekáme na mráz," dodal Podzimek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, rekreace, hotely, vláda, hory, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.