neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Lyžařské areály v Jeseníkách v pátek spustí vleky. Obsazené hotely vrací zálohy

V Jeseníkách se tento pátek spustí pro veřejnost v lyžařských areálech první vleky, lyžovat se začne v Branné na Šumpersku, plánují to i na Expressu v Karlově na Bruntálsku. Ostatní provozovatelé čekají ještě na příhodné počasí, aby mohly areály dosněžit. Zatímco vlekaři si nařízením vlády umožňující provoz od pátku oddechli, jeseničtí hoteliéři jej považují za likvidační. Chystají se vracet zálohy na pobyty do konce roku, řada penzionů a hotelů byla přitom zcela obsazena. Zavřené musejí zůstat podle nařízení na horách i restaurace.

Areál v Branné se otevře veřejnosti v pátek, dosud se zde proháněl jen omezený počet členů lyžařských oddílů. Středisko, které každoročně otevírá mezi prvními v zemi, tak bude v provozu až s třítýdenním zpožděním. „Mám sám hospodu, není to malý příjem přes zimu, u nás je ale hlavní lyžování. Pro mě je to výhodnější, než kdyby to bylo obráceně a zavřené byly vleky," řekl provozovatel areálu Rostislav Procházka.

Ve Ski Aréně Karlov se v pátek plánuje lyžování na Expressu. „V tuto chvíli je v rámci Ski Arény Karlov několik sjezdovek připraveno na zahájení sezony, bude to na uvážení jednotlivých provozovatelů. Počítá se se všemi režimovými opatřeními včetně zavřených občerstvovacích stanic ale s možností výdejového okénka, chybět nebude ani organizace lidí při nástupu na lanovku," řekl za Ski Arénu Karlov Jaroslav Lukeš.

I přes možnost spuštění areálu jsou další opatření týkající se uzavření hotelů a penzionů pro rekreační oblast Karlova bolestná. „Vlekaře bolí i uzavření občerstvovacích zařízení, je to neoddělitelná součást areálů. Pro řadu z nich je citelné i ubytování. Silvestrovský termín je vrchol sezony, bezpochyby bude tento zásah z ekonomického pohledu velký," doplnil Lukeš. Lidé podle něj lyžovat i v této situaci chtějí, svědčí o tom velký zájem minulý víkend, kdy na kopce šlapali sami.

Na spuštění vleků je připravena i Kopřivná v Malé Morávce, sjezdovka je tam již vysněžená. „Nyní u nás probíhá kurz lyžařských instruktorů, vlek nám normálně jede. Čekáme jen na to, až dostaneme zelenou od vlády," řekl provozní ředitel Luboš Švrček. Pro Kopřivnou spojenou s restaurací, wellness a ubytováním, znamenají nařízení o jejich uzavření ztráty v milionech. „Bude to tvrdé. Na vánoční víkend jsme měli už 98procentní obsazenost. Zálohy samozřejmě vracet budeme, budeme se snažit udržet provoz tak, abychom mohli přežít," doplnil.

Vracet zálohy se chystají i ve sportovním a rekreačním areálu X-Park ve Františkově na Šumpersku, areál má přitom rezervace od stálých klientů až do roku 2025 a každoročně je na konci roku zcela obsazen. „Vracím zálohy na Vánoce, hrozím se, že budu vracet i ty lednové. Je to téměř likvidační záležitost, mám tady sedm zaměstnaců. Je to beznaděj, ale budeme bojovat," řekla provozovateka areálu Petra Ševčíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto skikarlov.cz

Štítky ČR, rekreace, koronavirus, hory, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.