pátek 29. března 2024 Taťána

Kvůli sněžení byl v Jeseníkách vyhlášen druhý lavinový stupeň, vylepšují se podmínky pro běžkaře

V Jeseníkách byl vyhlášen druhý lavinový stupeň, během týdne napadlo až 20 centimetrů nového sněhu. Na Ovčárně leží nyní 70 centimetrů sněhu a stále sněží, v lavinových katastrech je sněhu ještě více. Nová sněhová nadílka rozšiřuje možnosti běžeckých stop i podmínek pro skialpinisty, běžkaři se mohou vydat už i do nižších poloh.

Zvýšili jsme lavinový stupeň především kvůli novému sněhu, zvýšení stupně potvrdily i opakované kompresní testy. Na měrné tyči na Ovčárně máme přes 70 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech je maximálně 90 centimetrů. Během týdne napadlo kolem 15 až 20 centimetrů, který postupně usedá. Stále hustě sněží, teploty se drží kolem minus pěti až šesti stupňů, v tuto chvíli je dokonce sedm pod nulou," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. Podotkl, že horští záchranáři nyní měří sněhovou pokrývku v lavinovém katastru ve Velkém Kotli.

Dobré podmínky pro běžkaře

Nový sníh stále vylepšuje podmínky pro běžkaře, řada stop je strojově upravována. „Běžecké stopy budou na víkend protažené mezi Ovčárnou, Švýcárnou a Pradědem a také kolečka pod Kurzovní chatou," doplnil Škovránek. Vydat se mohou lidé na běžkách i ze Skřítku, stopa je tam upravená například na Alfrédku, nasadit běžky mohou i na Červenohorském sedle či na Paprsku.

Sněžení rozšiřuje nabídku dalších běžeckých stop, lidé tak nemusejí být koncentrováni jen ve vrcholových partiích. Už minulý týden byly upravené stopy i z Nové Vsi, kde běžkaři minulou sobotu způsobili při snaze zaparkovat u vyhlídky dopravní kolaps. Na běžkách mohou lidé vyrazit už i na Hané, dobré podmínky jsou u Jívové a Pohořan, sněhová pokrývka je zde kolem 15 centimetrů a na několik směrů jsou vyšlápnuté stopy od běžkařů. V okolí obou vesnic je i několik vhodných míst pro bobování či sáňkování.

Lyžařské areály stále uzavřené, přesto se zasněžují

Lyžařské areály v Jeseníkách zůstávají naopak kvůli vládnímu nařízení uzavřené. I přesto řada z nich stále zasněžuje, aby byly po uvolnění vládních opatření připraveny. Například na Červenohorském sedle se upravuje již i červená sjezdovka. „Jsou ideální podmínky na zasněžování a jelikož stále věříme, že se aspoň část sezony odlyžuje, tak to prostě nachystáme na sto procent," vzkazují svým příznivcům pracovníci střediska na sociální síti. Upozorňují zároveň, že vstup na sjezdovky je omezen kvůli zasněžování a parkoviště je o víkendu zpoplatněno. Zasněžují stále například i v Kopřivné či na Kraličáku, kde stále počítají se křtem nové lanovky 29. ledna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.