čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Vlekaři v Jeseníkách se chystají na nápor lyžařů o svátcích, sněhu je prý dost

Lyžařská střediska v Jeseníkách se připravují na nápor lyžařů. Svahy by se podle zdejších provozovatelů měly zaplňovat již od druhého vánočního svátku. Na rozdíl od loňské sezony počítají s tím, že letošní konec roku bude úspěšný. Sněhu v lyžařských střediscích je dostatek a na většině míst se podařilo připravit pro milovníky zimních sportů téměř všechny sjezdové tratě.

V lavinových katastrech Jeseníků nyní platí první lavinový stupeň, v nejvyšších částech hor leží zhruba čtvrt metru přírodního sněhu.

"Na Červenohorském sedle nyní leží mimo sjezdovky zhruba 25 centimetrů sněhu, na sjezdovkách leží 40 až 60 centimetrů sněhu. Běžecké stopy jsou upravené směrem na Švýcárnu, Praděd a Ovčárnu a ze sedla dále na Vřesovou studánku. Na horách jsou všechny areály v provozu, někde ale pouze některé sjezdovky, neboť se nestihly dosněžit," řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek.

Výborné sněhové podmínky nabízí například lyžařské středisko Kouty. "Máme vysněženy sjezdovky Hřebenovku, Pohodovu a sjezdovku U vrtulí a K snowparku. Pokračovat budeme ve vysněžování Medvědí sjezdovky. Nyní na horách panuje nádherné inverzní počasí, na konci lanovky máme čtyři stupně nad nulou a dole devět pod nulou, takže nám to umožňuje dosněžit všechny dojezdy u lanovek," řekl dnes ČTK zástupce areálu Michal Nevrkla. Na svazích podle něj nyní leží zhruba 70 centimetrů. "V porovnání s loňským rokem je to rozhodně lepší, už to, že máme obě hlavní páteřní sjezdovky dosněžené před svátky, je super," doplnil Nevrkla. Dodal, že večerní lyžování v Koutech se spouští od 26. prosince.

Na nápor lyžařů se připravují i ve Ski Aréně Karlov, kde je nyní k dispozici šest sjezdovek. Kromě Štědrého dne je areál v provozu denně. Lyžaři mají na jeden společný skipas v Karlově pod Pradědem k dispozici až 11 kilometrů propojených sjezdovek všech obtížností. Provozovatelé nyní udávají na svazích 45 až 60 centimetrů prachového sněhu.

Dostatek sněhu si vytvořila před svátky i lyžařská střediska v nižších polohách. Lyžuje se například i v Hlubočkách pár kilometrů od Olomouce. Vysněžené a upravené jsou tři sjezdovky, uvádí středisko na svých stránkách. Přes 60 centimetrů sněhu hlásí i nedaleké středisko v Hrubé Vodě, které jede denně až do víkendu. Během soboty a neděle bude středisko uzavřené, poslední týden v roce si zde však lidé budou moci zalyžovat denně a to až do 20:00.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.