pátek 26. dubna 2024 Oto

Námraza nebo led na autě? Policisté kontrolovali, zda řidiči neohrožují bezpečnost provozu

Policisté se ve středu 31. ledna dopoledne setkali společně s pracovnicí prevence a krajským koordinátorem Besipu na Skřítku v úseku stoupání mezi Šumperkem a Rýmařovem, aby tam společnými silami kontrolovali především dodržování povinností spojených s provozem aut během zimy.

Kontroloval se hlavně stav zimních pneumatik a dodržování toho, jestli řidiči neřídí vozidlo, na kterém jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které by jim zabraňovaly ve výhledu. Policisté však zjišťovali i to, zda řidiči neusedají za volant vozidla, na kterém se nachází led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Tato povinnost platí samozřejmě také pro přepravovaný náklad.

Zkontrolováno bylo padesát osm aut a zjištěno pět přestupků. Všechny policisté na místě vyřešili uložením pokuty v příkazním řízení. Jednalo se hlavně o špatný technický stav vozidel, v jednom případě policisté zjistili nevyhovující stav pneumatik. Další z řidičů si řádně nezajistil přepravovaný náklad a na pokyn policistů musel na místě sjednat nápravu. Obecně však lze podle slov policie konstatovat, že řidiči byli na nešvary zimního počasí připraveni.

„V této souvislosti policisté řidičům připomínají, že hloubka vzorku hlavních dezénových drážek nebo zářezů pneumatiky musí být nejméně čtyři milimetry na všech kolech u vozidel do tři a půl tuny nebo nejméně šest milimetrů na všech hnacích kolech u vozidel nad tři a půl tuny,“ doplňuje policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová a doplnila, že policisté budou v bezpečnostních opatřeních obdobného charakteru nadále pokračovat.

Foto PČR

Štítky provoz, besip, policie, doprava, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.