čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Úřadům došla trpělivost, přerovská sběrna dostala zákaz provozu

Úřadům se sběrnou v Přerově došla trpělivost a majitel tak přišel o souhlas k provozování živnosti. Opakovaně totiž porušovala předpisy a vykupovala materiál, který nebyl k výkupu určen.

Přerovská sběrna v Tovačovské ulici přišla o souhlas k provozování této živnosti. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) opakovaně porušovala předpisy. Vykoupila údajně například elektromotor z pantografu. Sběrna už dříve dostala pokuty. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČIŽP Radka Burketová.

Souhlas s provozováním odebrali sběrně úředníci olomouckého krajského úřadu právě na základě žádosti ČIŽP. Její inspektoři provozovateli udělili v uplynulých letech několik pokut kvůli porušování zákona o odpadech. Nakonec jim došla trpělivost a obrátili se s žádostí o odebrání povolení na kraj. "Krajský úřad Olomouckého kraje na základě žádosti ČIŽP odebral souhlas k provozování zařízení," uvedla Burketová.

Porušení zákona zjistili inspektoři při kontrole sběrny v roce 2012, tehdy zjistili porušení čtyř ustanovení zákona o odpadech a uložili provozovateli pokutu 26.000 korun. Na další pochybení přišli v roce 2013. "Provozovatel sběrny opět porušil zákon o odpadech. Vykoupil elektromotor z ventilátoru pantografické jednotky, tedy odpad, který měl charakter části průmyslového strojního zařízení. Za to mu inspektoři uložili další pokutu 50.000 korun," uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Proti pokutě podal provozovatel sběrny odvolání, ministerstvo životního prostředí ho však zamítlo a rozhodnutí ČIŽP potvrdilo. Inspektoři se vzhledem k opakovanému porušení zákona o odpadech obrátili na krajský úřad s žádostí o prověření udělení souhlasu k provozování zařízení. Úřad dal inspekci za pravdu a souhlas provozovateli v únoru 2015 odebral.

Autor: L. Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.