úterý 19. března 2024 Josef

Hrad Šternberk čeká velká oprava za 50 milionů korun

Bezmála 50 milionů korun bude do roku 2021 stát rozsáhlá rekonstrukce státního hradu ve Šternberku na Olomoucku. Bude financována z dotace, kterou Národní památkový ústav získal z evropských fondů a státního rozpočtu. Restaurátoři ve šternberském hradu zároveň opraví unikátní soubor 13 kachlových kamen, která poté budou zahrnuta do prohlídkových okruhů. Rekonstrukce kamen přijde na dalších 1,5 milionu korun. Novinářům to dnes ve Šternberku řekl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Podle něj budou opraveny některé hradní budovy, které jsou v havarijním stavu. Počítá se také s restaurátorskými pracemi. Projekt zároveň počítá s revitalizací a využitím přilehlého parku i obnovou strážního domku, jenž přímo navazuje na městskou památkovou zónu a je vstupní branou do areálu hradu. Po rekonstrukci bude domek sloužit k prodeji vstupenek a bude v něm zřízeno informační centrum.

„Připravovaný projekt obnovuje vybrané části areálu hradu Šternberk, které jsou z technického hlediska ve velmi špatném až havarijním stavu. Realizací obou projektů se výrazně zlepší technický stav této nádherné národní kulturní památky a zvýší se atraktivita města i olomouckého regionu," uvedl Staněk.

Kachlová kamna z 19. století a začátku 20. století jsou nyní podle Staňka ve velmi špatném technickém stavu, který by se bez opravy dál zhoršoval. Při jejich rekonstrukci budou odstraněny například praskliny či zkorodované kovové prvky. Opraveny budou i předchozí nekvalitní a neodborné opravy kamen. "Kamna byla svezena z celé Evropy, například Itálie, Německa či Švýcarka," podotkla kastelánka Helena Gottwaldová

Podle Petra Šubíka z Národního památkového ústavu díky připravené rekonstrukci vznikne na šternberském hradu nová samostatná expozice i prohlídková trasa. Šternberský starosta Stanislav Orság (ODS) je rád, že hrad v příštích letech čeká rozsáhlá rekonstrukce. „Je to největší a nejvýznamnější turistický cíl ve městě," řekl novinářům Orság.

Hrad do města každoročně přiláká desítky tisíc návštěvníků. Prosperují díky němu místní podnikatelé z oblasti ubytování, gastronomie či obchodu. „Je to (rekonstrukce hradu) pro nás velmi dobrá a příznivá zpráva. Možná i dáreček k Vánocům pro město a turisty," dodal Orság.

Hrad Šternberk založil v polovině 13. století Zdeslav z Chlumce a ze Šternberka, příslušník starého českého šlechtického rodu. První písemný záznam o hradu je v listině z roku 1269. Z obranného sídla byl hrad v 70. letech 14. století přestavěn a rozšířen. Biskup Albert II. ze Šternberka využíval hrad jako svou rezidenci. Biskup nechal hradní kapli vyzdobit ve stylu panujícím tehdy na dvoře Karla IV. Areál je velmi členitý a rozlehlý. Hrad zdobí bohatá výzdoba od gotiky až po secesi.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, stavby, Šternberk, hrad, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.