úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Zásah hasičů u hořícího skladu ve Štarnově asi potrvá do neděle

Zásah hasičů u hořícího zemědělského skladu slámy ve Štarnově na Olomoucku zřejmě potrvá až do neděle. K události vyjížděli v pátek v podvečer, na místě je osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Hasiči nadále pokračují ve vyvážení hořící a doutnající slámy na volné prostranství, kde ji dohašují. Dva z nich utrpěli lehké zranění, uvedla dnes odpoledne na webu krajských hasičů jejich mluvčí Vladimíra Hacsiková.

Velitel zásahu si podle ní vyžádal příjezd statika, který posoudil statiku budovy. „Po jeho rozhodnutí hasiči přizpůsobili zásah tak, aby vstupovali do objektu maximálně do hloubky osmi metrů. K vyvážení slámy používají tři nakladače, které mají hydraulické ruky. Hasiči se budou snažit co nejvíce slámy vyskladnit a zbytek, který v objektu zůstane, dohasí uvnitř," uvedla mluvčí.

O požáru jsme psali také zde.

Oznámení o požáru přijali hasiči v pátek krátce před 18:00. Podle předběžných odhadů způsobil škodu za zhruba milion korun, příčina jeho vzniku zatím není známa. Hasiči po svém příjezdu na místo zjistili, že požár zasáhl balíkovanou slámu uskladněnou v obezděné hale a částečně v zastřešeném přístřešku o rozměrech asi 40krát 20 metrů. Rychlým zásahem se jim podařilo druhou polovinu haly před ohněm uchránit.

Jednotky při hašení slámy spotřebovaly velké množství vody a místní hydrant jim už nestačil. V noci z pátku na sobotu proto zřídili několik čerpacích stanovišť v okolních obcích a k hořícímu skladu dopravovali vodu dálkově. Pakliže se jednotkám podaří dnes požářiště uhasit, do rána ho bude hlídat jednotka dobrovolných hasičů.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, požár, zranění, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.