pátek 29. března 2024 Taťána

Jak se žije zvířatům v olomoucké zoo v zimě? Venčit se musí i žirafy

Teploty kolem bodu mrazu dělají problémy některým obyvatelům zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce. Mráz nevadí třeba arktickým vlkům nebo tygrům. Jsou však i zvířata, která si mráz užívají.

„Během zimy je možné si užít zvířat, která se naopak v létě před pálícím sluncem ukrývají,“ vysvětluje zooložka Jitka Vokurková krásy zimní návštěvy zoo. Zvířata z olomoucké zoo jsou za léta strávená v ní mnohdy teplotně adaptovaná. Klokani se tak často pohybují na sněhu, i když jejich přirozenou domovinou je Austrálie, kde panují většinou vyšší teploty.

ČTĚTE TAKÉ: Den s ošetřovatelem: Zoo má dvě tváře. Ta druhá se ukazuje, když jdeme domů

Některá zvířata, pro která chladné měsíce nejsou přirozené, tráví část roku na svých zimovištích. Například adax, oryx nebo různé druhy opeřenců. Žirafy bývají ve své vnitřní ubikaci a ven se chodí podívat pouze na omezenou dobu. Opice pobývají taktéž ve svých vytápěných pavilonech. Makaci červenolící jsou vybaveni hustou srstí a nic jim neschází. Zimu tráví ve výběhu, ale mají možnost ukrýt se v přístřešku, kde je podlaha částečně vyhřívaná podlahovým topením a kde dostávají krmení.

Některým tvorům pak třeskutá zima přímo lahodí. Ať už se jedná o tygra ussurijského, soby, mandžuské levharty, sovice sněžní, anebo všechny horské kopytníky. V teplotách pod bodem mrazu je nutné dávat pozor i na to, aby zvířatům nezmrzla potrava. „Zvířata, která za normálních okolností dostávají jako přídavek ke krmivu třeba mrkev nebo nějakou šťavnatou složku, dostávají v mrazu jen suchou stravu,“ uzavírá zooložka olomoucké zoo Libuše Veselá.

Foto Jindřich Karas

Štítky zvířata, zima, zoo, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.