pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Ředitelka Olmy přehradila cestu ve Velké Bystřici. Argumentuje tím, že jde o soukromý pozemek

Olomoucký krajský úřad zrušil rozhodnutí přerovského magistrátu, který ve vleklém sporu mezi Velkou Bystřicí a generální ředitelkou mlékárny Olma a členkou představenstva společnosti Agrofert Simonou Sokolovou dal za pravdu obci. Spor se týká polní cesty přes soukromý pozemek, který patří Sokolové. Velká Bystřice požaduje zachování veřejné cesty, manažerka má opačný názor. Přerovský magistrát bude muset případ znovu projednat. Informace je z dokumentu, který byl zveřejněn na úřední desce krajského úřadu.

Sporná polní cesta vede z Velké Bystřice směrem na Přáslavice přes travnaté pozemky, které před časem Sokolová koupila. Manažerka pak parcelu s cestou vedoucí údolím říčky Vrtůvky k nelibosti místních obyvatel přehradila. Argumentuje tím, že na louce není veřejně přístupná účelová komunikace, ale soukromý pozemek a navíc s povolenou stavbou. Podle Sokolové lze zřídit alternativní trasu přes jiné parcely v okolí.

Případem se loni zabýval stavební úřad přerovského magistrátu, který nakonec rozhodl, že na částech pozemků Sokolové se nachází veřejně přístupná cesta. Podle hejtmanství je ale rozhodnutí přerovského magistrátu nepřezkoumatelné, neboť dostatečně nezjistil skutkový stav věci. Krajský úřad upozornil, že v rozhodnutí magistrátu ohledně veřejně přístupné polní cesty například nebyly přesně vymezeny části pozemků, kterých se týká.

Magistrát podle kraje loni v oznámení o místním šetření ve Velké Bystřici navíc účastníky neupozornil na to, že má být odstraněn elektrický ohradník bránící přístupu na pozemky. Zábrana loni v srpnu podle pracovníků magistrátu místní šetření znemožnila.

Sokolová tvrdí, že souhlas k využívání sporné cesty udělovala jednou ročně k novoročnímu průchodu občanů, takže polní komunikace plnila pouze dočasnou funkci. Ve sporu argumentovala i fotografiemi z let 2009 až 2015, na kterých podle ní nebyla polní cesta patrná. Přerovský magistrát upozornil, že podle svědeckých výpovědí vlastníků sousedních pozemků podél říčky údolím Vrtova od nepaměti vedla pěšina.

Starosta Velké Bystřice Marek Pazdera řekl, že město respektuje rozhodnutí krajského úřadu a s majitelkou pozemků se bude snažit najít oboustranně přijatelné řešení.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, reality, doprava, správa, Velká Bystřice, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.