neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

FOTO: Hasiči zasahují kvůli silnému větru. Vyjížděli k rozpadající se střeše, popadaným stromům a poškozené garáži

Od včerejší dvaadvacáté hodiny vyjíždějí profesionální a dobrovolní hasiči ke zvýšenému počtu technických pomocí.

Zásahy hasičů pokračuji nepřetržitě i doposud, do statistik již v tuto chvíli zapisujeme více jak čtyři desítky žádostí převážně o pomoc s odstraňováním spadaných stromů na komunikace, železnici, či místa ze zvýšeným pohybem osob.Nejčastěji, pohledem lokací, se jedná o zásahy na Prostějovsku a Olomoucku. V Mostkovicích hasiči provizorně zajišťovali střechu poté, co zde začala padat střešní krytina do ulice. Na místo po průzkumu první jednotkou z Prostějova dorazil také speciální technický kontejner ze stejné stanice v Prostějově. Hasiči větší část tašek hrozící pádem odstranili, návazně pomocí latí a plachet střechu pro krátkodobé překlenutí situace zakryli,“ řekl tiskový mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Hasiči museli v Mostkovicích rozebrat větrem poničenou plechovou garáž. Ta se nebezpečně pohybovala po ulici poté, co ji vítr poničil. Hasiči k jejímu rozebrání použili rozbrušovací pilu.

Další výjezdy jsou spojené s pádem stromů na silnice, železnici, chodníky a jiná veřejná prostranství. Hasiči s pomocí motorových pil provedou prořezání a úklid či dočasná zabezpečení. Tyto typy výjezdu jsou většinou časově nenáročné.

„Do třetí hodiny ranní zaznamenalo krajské operační středisko jednadvacet událostí o spadaných stromech na komunikacích, na silnici I/46 u Prostějova ohrožovala provoz uvolněná plachta z billboardu. Silný vítr strhl v Mostkovicích na Prostějovsku také část střechy rodinného domu a došlo také k uvolnění plechové garáže. Povětří zapříčinilo také dvě dopravní nehody. O půl jedenácté došlo v Litovli k pádu větve na čelní sklo vozidla a o hodinu později na silnici mezi Mohelnicí a Studenou Loučkou spadl bezprostředně před projíždějící nákladní vozidlo menší strom, jehož větve způsobily na vozidle poškození. Vše se naštěstí obešlo bez zranění,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

 

 

Autoři | Foto HZSOL, PČR

Štítky hasiči, zásahy, vítr, garáž, stromy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.