úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Regionální kolo soutěže Zlatý erb letos vyhrála Mohelnice a Lipová. Mají nejlepší web

V regionálním kole soutěže webových stránek a elektronických služeb Zlatý erb letos v Olomouckém kraji zvítězily Mohelnice na Šumpersku a obec Lipová-lázně na Jesenicku.

Cenu za nejlepší elektronickou službu získal Šumperk. Výsledky krajského kola soutěže Zlatý erb dnes vyhlásilo olomoucké hejtmanství. Krajští vítězové postoupili do celostátního kola soutěže.

„Je to veliké překvapení," komentoval dnes prvenství informatik Michal Havlíček z mohelnické radnice, který má provoz internetových stránek na starost. Městský web denně navštíví v průměru tisícovka uživatelů internetu. Internetové stránky Mohelnice obsahují povinné informace a také například zajímavé interaktivní prvky, jako jsou záběry kvalitní webkamery na centrum města či aplikace umožňující nahlášení různých poruch.

Aplikace je využívána. Nahlášeno je zhruba sto závad," řekl. Také starosta Lipové-lázně Lubomír Žmolík podotkl, že webové stránky této jesenické obce nezahrnují pouze informace z dění v obecní samosprávě, ale například i náhodné fotografie z okolí, interaktivní mapu a virtuální prohlídku pěších turistických tras. V kategorii Smart city a nejlepší elektronická služba letos v Olomouckém kraji obsadilo první místo město Šumperk za aplikaci zaměřenou na nabídku sociálních služeb.

Soutěž Zlatý erb má letos 21. ročník, krajské kolo bylo uspořádáno počtrnácté. Loni v regionálním kole soutěže Zlatý erb v Olomouckém kraji zvítězily Prostějov a obec Střeň na Olomoucku. Cenu za nejlepší elektronickou službu získal Lutín na Olomoucku. Na celostátní úrovni se soutěž koná od roku 1999. Jejím cílem je podpořit rozvoj internetových služeb ve městech a obcích. Celostátní výsledky soutěže budou vyhlášeny začátkem dubna na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové.
 

Webová aplikace podle starosty Šumperku Tomáše Spurného lidem usnadňuje orientaci v nabídce sociálních služeb, která je v Šumperku velmi pestrá. Po zadání základních parametrů požadavku program nabídne instituci, která dané sociální služby nabízí. „Aplikace funguje od roku 2014 a má velkou návštěvnost," řekl Spurný.

Podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) jsou webové stránky měst a obcí důležitým zdrojem informací pro občany. Důležité je správné uspořádání internetových stránek, díky kterému lze požadovaná data snadno nalézt. „Weby jsou skvělé. Jejich přínos vidím v hlavně v tom, že dokonale informují občany. Aplikace nám pak ukazují, že tam mohou lidé získat například přehled o poplatcích, mají tam obecní hlášení i termíny akcí či webové kamery," řekl Okleštěk.

O výsledku regionálního kola soutěže Zlatý erb, do kterého se letos přihlásilo 18 měst a obcí z Olomouckého kraje, rozhodovala porota. Webové stránky posuzovala z pohledu grafického zpracování, obsahu povinně zveřejňovaných informací i přehlednosti a přístupnosti pro handicapované.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Lipová, Mohelnice, soutěž, web, internet, Zlatý erb

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.