pátek 26. dubna 2024 Oto

VIDEO: Odstraňování škod v olomoucké zoo bude trvat několik měsíců

Olomouckou zoologickou zahradu zasáhla v noci na pondělí 11. března bouře, jejíž následky zahradu uzavřely na následující dva dny. Popadané stromy poničily ploty, cesty byly neprůjezdné a některá zvířata se dostala ze svých výběhů ven. Odstraňování škod bude trvat měsíce.

ČTĚTE TAKÉ: Olomoucká zoo se zotavuje z vichřice Eberhard. Pomoci můžete i vy

Kompletní odstranění následků vichřice bude podle zaměstnanců zoo trvat celé měsíce. S úklidem však v zahradě nově pomáhá Harvestor, který zoo zapůjčily Lesy města Olomouce. „Stroj, který průběžně využíváme v námi spravovaných lesích, je teď více potřeba v zoo, aby popadané stromy co nejrychleji zpracoval a bylo možné je odvézt ze zasaženého prostoru,“ uvedl ředitel Lesů města Olomouce David Janásek.

„Pohled na Harvestor, který s lehkostí vytahuje z hromady čtyřicetimetrové smrky, během chviličky je zbaví větví a na úhlednou kupu z jeho multifunkčního ramene odpadávají už jen stejně dlouhé klády, je fascinující,“ říká ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň. Harvestor bude v zoo pomáhat asi dva týdny.

PSALI JSME: Olomoucká zoologická zahrada zůstává kvůli kalamitě zavřená

Velkou pomocnou silou budou také dobrovolníci, kteří se zoo přihlásili. Jejich čas však zatím nepřišel. Pracovníci zahradnického úseku ve spolupráci se dvěma firmami pracují na ostatních zasažených místech areálu. Dobrovolníci přijdou na řadu, jakmile budou vyvezeny klády, aby mohla proběhnout likvidace větví.

ČTĚTE TAKÉ: Den s ošetřovatelem: Zoo má dvě tváře. Ta druhá se ukazuje, když jdeme domů

Návštěvníci musejí počítat s omezením pouze u makaků. Lávka totiž stále čeká na posouzení statika. „Prosíme ovšem o striktní dodržování návštěvního řádu a pokynů zaměstnanců zoo. Je v zájmu samotných návštěvníků, aby se drželi pouze vyznačených cest a nepokoušeli se blíže zkoumat les nebo skládky dřeva a klestí v jejich okolí. Mohlo by to být nebezpečné," upozorňuje zoo na svém Facebooku.

Foto Facebook ZOO Olomouc

Štítky vichřice, škody, zoo, práce, Zoo Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.