pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc zvažuje umístění radarů ve Velkomoravské ulici

Město Olomouc uvažuje o pořízení automatických radarů, které budou kontrolovat rychlost vozidel ve Velkomoravské ulici. Nedodržování rychlosti se nelíbí místním obyvatelům.

„Na základě stížností z komise městské části jsme provedli anonymní sčítání počtu vozidel včetně kontrolního měření rychlosti. Nyní zvažujeme instalaci radarů, které by mohly zpomalit bezohledné řidiče,“ pověděl primátor Mirek Žbánek. Situace je nebezpečná především, když jsou vypnuté semafory. „Bezpečně projít přechodem pro chodce pak dělá problém starším lidem, dětem nebo maminkám s kočárky,“ doplnil Žbánek.

Podle ředitele městské policie Pavla Skalického by radary mohly umožnit bezpečnější, ale i plynulejší průjezd. Překročení rychlosti by v praxi znamenalo automatické zpracování a odeslání příslušnému správnímu orgánu k dořešení.

V polovině března při týdenním měření projelo Velkomoravskou směrem k Rooseveltově 111 784 vozidel v opačném směru k Brněnské jich bylo 121 129. Zhruba 85 procent aut jelo rychlostí do 55 kilometrů v hodině. Šedesátku v obou směrech překročilo více než sedm tisíc aut, sedmdesátku 1550 a 408 automobilů jelo více než osmdesátikilometrovou rychlostí.

„Primárně nám nejde o výběr pokut, radary budou mít upozorňující cedule. Chceme se spíše zaměřit na neukázněné řidiče, kteří ignorují předpisy,“ zdůraznil primátor.

Ve Velkomoravské ulici došlo loni k 24 dopravním nehodám. Šest nehod bylo s lehkým zraněním. V případě sraženého chodce se jednalo o jedinou nehodu s těžkým zraněním. Z celkového počtu se sedm nehod odehrálo v časných ranních nebo nočních hodinách.

Pokud by se radary instalovaly a osvědčily by se, zvážilo by vedení Olomouce jejich zavedení i na výpadovkách směrem na Mohelnici nebo na Přerov.

Foto Pixabay.com

Štítky radar, doprava, policie, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.