pátek 19. dubna 2024 Rostislav

AKTUÁLNĚ: Hasiči mají kvůli bouřce přes 150 výjezdů. Podívejte se na fotky a videa

Až do dnešního rána čerpali hasiči vodu na řadě míst v obcích v Olomouckém kraji, kudy se ve čtvrtek prohnaly silné bouřky. Doprovázely je přívalové deště i kroupy. Nejvíce bylo zasaženo Šumpersko, Prostějovsko a nakonec Přerovsko. V Pavlovicích u Kojetína na Přerovsku a v Lesnici na Šumpersku se kvůli vydatným dešťům sesunuly svahy, v Lesnici museli být obyvatelé evakuováni. V Sudkově zaplavila voda místní kostel. Hasiči mají na kontě více jak 140 výjezdů, řekl dnes mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Bouřky zasáhly Olomoucký kraj od 18:00 a postupně procházely téměř celým územím. Bouřky nejprve několikrát opětovně udeřily v okolí samotného Šumperka, Bludova, Dolních Studének, Temenice, Brníčka, Nového Malína, Kolšova či Hrabišína. Několik desítek hasičů zde bylo nasazeno téměř do půlnoci. „Přímo v Šumperku hasiči vypomohli v nemocnici s odčerpáním vody ze suterénních prostor transfuzní stanice. Na Jesenické ulici zajelo vozidlo s řidičem do hluboké vody," uvedl mluvčí hasičů.

V Lesnici voda uvolnila větší část svahu a hrozilo, že zasype nedaleký dům, obyvatelé byli evakuováni. „Hasiči provedli nutná bezpečnostní opatření, nicméně stav v ranních hodinách posoudí přizvaný statik. V Sudkově voda zaplavila místní kostel," doplnil mluvčí hasičů.

Poté se bouřky přemístily na Prostějovsko, kde hasiči převážně čerpali vodu ze sklepů, budovali provizorní hráze a dováželi pytle s pískem. Problémy se vyskytly i na železnici, hasiči odstraňovali stromy a odčerpávali zatopené podjezdy. Na kontě tam mají pět desítek výjezdů. Nejvíce práce měli v Němčicích nad Hanou a Tvorovicích, kde dolní část obce zaplavila voda a bahno z polí. „Hasiči zde prakticky do brzkých ranních hodin řešili odčerpávání vody, stavbu protipovodňových hrází s pytlů s pískem. V Němčicích nad Hanou zasedla také povodňová komise," dodal Hošák.

Zhruba dvě desítky výjezdů zaznamenali hasiči na Přerovsku a to nejvíce v Kojetíně a jeho okolí. Na některých místech zde valila na obydlí voda z polí, menší potoky se i zde velmi rychle rozvodnily a došlo k zatopení několika objektů. V Brodku u Přerova byl zatopen železniční podjezd. Celkem hasiči k 07:00 zaznamenali v Olomouckém kraji 144 událostí, počítají ale s tím, že dopoledne číslo ještě naroste.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, počasí, hasiči, bouřky, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.