čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nebe nad Bouzovem příští pátek a sobotu opět zaplní horkovzdušné balóny

Přes dvě desítky horkovzdušných balonů z Česka i zahraničí bude příští pátek a sobotu brázdit nebe nad hradem Bouzov na Olomoucku. Na letošní ročník fiesty se chystají vzduchoplavci z Rakouska i Slovenska, pestrobarevnou podívanou okoření také posádka, která bude pilotovat netradiční balon ve tvaru hlavy tygra, řekl dnes ČTK organizátor akce Svatopluk Kuča. Po dvou letech zůstanou balonáři pouze na Bouzově, v Olomouci se tentokrát fiesta neuskuteční.

„Letos máme zatím 21 přihlášených balonů, v pátek ráno, večer i v sobotu ráno budeme startovat tentokrát jenom na Bouzově. Olomouc jsme letos vynechali, pořád musí být nějaká změna. Přijedou posádky z Rakouska, Holandska, tři posádky budou ze Slovenska a ostatní z Česka. Hlavní je, aby nám vyšlo počasí," uvedl organizátor akce.

Kouzlo akce je v tom, že posádky dopředu netuší, kudy se po startu vydají. V rukou to má počasí. Hrad Bouzov proto každoročně míjejí z různých směrů a pokaždé se jim naskytne jiný pohled. „Balonáři jsou mistři improvizace. Počasí nám určí směr, kudy balony poletí, určí i to, jak to bude vypadat a jakou rychlostí," doplnil Kuča.

Nad kopcovitou krajinou se budou vznášet vzduchoplavci ve svých koších pod horkovzdušnými balony během nadcházející akce několikrát. V sobotu časně ráno je čeká při hromadném startu například tradiční hon na lišku, kdy ostatní balonáři stíhají první balón, jehož posádka po cestě nastraží pro ostatní na zemi kříž. Vzduchoplavci se jej poté snaží speciálně zatíženými stuhami z nebe co nejblíže zasáhnout. Ve večerních hodinách se návštěvníci akce mohou těšit na svícení balonů a ohňostroj. Pro návštěvníky přichystali pořadatelé řadu doprovodných akcí.

Hromadný start dvou desítek horkovzdušných balonů na jednom místě je zážitkem i pro samotné posádky, které většinou létají o samotě. „Je to pestrost, na hromadné akci jde krásně vidět, jak v každé výšce fouká vítr jinak, balony letí různými směry, ta barevnost a ta škála je to nejpěknější, co může být. Když letíte sám, je to pěkné, ale když vás letí víc, je to zážitek rozhodně větší," dodal Kuča.

Balonová fiesta nad hradem Bouzov má dlouholetou tradici. Co do počtu balonů jde o jednu z největších akcí v republice.

Autoři | Foto Vladan Frommer

Štítky hobby, letectví, památky, Bouzov, Olomoucko, balóny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.