pátek 26. dubna 2024 Oto

Krajští hasiči zaznamenali více zásahů než loni. Vyrážejí k požárům, následkům bouří i technickým závadám

Hasiči v Olomouckém kraji zaznamenali za uplynulé pololetí v meziročním srovnání zhruba o 500 výjezdů více. Přibyly především zásahy kvůli technické pomoci v souvislosti s počasím, přibylo i požárů. Těch hasiči v kraji do konce června hasili téměř 500, pět lidí při nich zemřelo. Nejčastější příčinou požárů v kraji je nedbalost, následuje ji pak úmyslné zapálení a technické závady, informovala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Za první pololetí zaznamenali hasiči v Olomouckém kraji 3561 událostí. „Počet zásahů na našem území narůstá. Oproti stejnému období vloni se počet událostí zvýšil téměř o 500. Nejvíce vzrostl počet zásahů u technických havárií, které vznikají především v souvislosti s přírodními vlivy, jako jsou vichřice, silné bouřky, sněhové kalamity nebo větrné poryvy. Tento typ událostí zaměstnal naše hasiče téměř 2200krát a podařilo se při nich zachránit 473 osob," uvedla mluvčí hasičů.

Za prvních šest měsíců vyjížděly jednotky také ke 496 požárům, loni jich bylo 464. Celková škoda se vyšplhala na 95 milionů korun. „Požár s největší škodou stanovenou na 24 milionů korun jsme zaznamenali v polovině března, kdy hořel cyklohexan v laboratoři na výrobu léčiv v budově UP Olomouc," uvedla mluvčí. Hasiči evidují 16 požárů se škodou minimálně jeden milion korun.

Bezmála šestsetkrát vyjížděli hasiči k dopravním nehodám, při nichž pomohli pěti stovkám lidí. Řešili také 150 případů úniku nebezpečných chemických látek. Zejména šlo o úniky plynů, ropných látek a jiných kapalin. Oproti stejnému období roku 2018 klesl počet planých poplachů. Letos jich hasiči zaznamenali o sedm méně, celkově 171, uvedla Balážová.

Nejvíce událostí řešili hasiči v okresech Olomouc a Šumperk, nejméně na Jesenicku. Na Šumpersku ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 nejvíce vzrostl počet zásahů, a to o 223. Mezi nejvýznamnější události patřila například únorová záchrana 39 lidí ze sedačkové lanovky v Bělé pod Pradědem, červnový požár haly se zaparkovanými veterány v Hrdibořicích na Prostějovsku se škodou 8,5 milionu korun či pomoc při červnové nehodě autobusu převážejícího děti, který na dálnici u Litovle narazil do stojícího kamionu. Vyčerpávající byl pro hasiče také březen, kdy kvůli silnému větru vyjížděli do terénu za osm dní téměř šestsetkrát.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, hasiči, pololetí, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.