sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Provozovatelé turistických atrakcí v Olomouckém kraji hodnotí sezónu jako úspěšnou

Jako vydařenou hodnotí končící letní sezonu provozovatelé turistických atrakcí a ubytovacích zařízení v Olomouckém kraji, který se v posledních letech těší rostoucímu zájmu turistů. Letní návštěvnosti letos pomohlo počasí, které se na rozdíl od loňska nevyznačovalo teplotními extrémy, a také investice do zlepšování infrastruktury rekreačních a ubytovacích zařízení.

Úspěšná byla letní sezona pro sportovní areál X-park Františkov na Šumpersku. „Proti loňsku se zvýšila obsazenost ubytování o 15 procent. Letní měsíce se tak ve srovnání tržeb vyrovnaly zimním měsícům, které pro nás byly do loňska hlavní sezonou," řekla provozní areálu X-park Františkov Petra Ševčíková, podle které přibylo hostů z Prahy.

Rostoucí návštěvnost přičetla například investicím do kvalifikace pracovníků areálu i do jeho vybavení. „Letos přibyla nová přírodní posilovna a finská sauna s rybníčkem, u kterého v horkých letních dnech našli vyžití i jednodenní návštěvníci," dodala.

Vyšší letní návštěvnost eviduje i zoo na Svatém Kopečku u Olomouce, která patří mezi nejvyhledávanější turistické cíle v kraji. V červenci sice návštěvnost zoo klesla z loňských 67 421 na 65 043 lidí, ale pokles smazala vyšší návštěvnost v srpnu. „Loni v srpnu k nám přišlo 54 309 a letos k 25. srpnu byla návštěvnost 57 865. V součtu je tak za oba letní měsíce vyšší než loni," řekla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Podle ní návštěvnost hodně závisí na počasí. „Obrovský propad jsme zaznamenali v květnu, který byl výrazně deštivý. Naopak v srpnu nebyly tak vysoké teploty jako loni. Když teploty stoupají nad 30 stupňů, tak lidé jdou raději k vodě," dodala Gronská.

Spokojena je s letní návštěvností také správa státního hradu Bouzov na Olomoucku, který letos do závěru srpna navštívilo o 2000 lidí více než loni. Celková návštěvnost Bouzova od začátku roku tak vzrostla na 87 tisíc lidí. Podle bouzovské kastelánky Zuzany Šulcové je návštěvnost hradů ve srovnání s ostatními turistickými cíly poměrně odolná vůči výkyvům počasí. „Když jsou velká vedra, tak se k nám lidé chodí ochladit. A když naopak není úplně ideální počasí, tak chodí také. Pro kastelány je nejlepší počasí, když je venku mírně sychravo, ale nesmí být liják," podotkla.

Vyšší letní návštěvnost ve srovnání s loňským létem očekává vedení Termálních lázní ve Velkých Losinách na Šumpersku. „V červenci jsme v termálním parku zaznamenali obdobnou návštěvnost jako v červenci loňského roku. Srpen se zatím vyvíjí o něco lépe než loni, ale ještě není jeho konec. Loni navštívilo Termály Losiny za dva letní měsíce zhruba 67 tisíc návštěvníků. Pokud se vydaří konec srpna, bude konečný součet návštěvníků letos vyšší," řekl jednatel lázní Martin Plachý.

Autoři | Foto Facebook ZOO Olomouc

Štítky ČR, rekreace, turistika, památky, hotely, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.