pátek 26. dubna 2024 Oto

Soud zprostil muže z přípravy požáru haly textilu v Olomouci. Nebylo dost důkazů

Olomoucký krajský soud dnes zprostil obžaloby dvojici mužů, která se zodpovídala z přípravy rozsáhlého požáru skladu textilu. Shořel před třemi lety na okraji Olomouce, škoda dosáhla 40 milionů korun. Mohamad Chaito a Radim Král byli obžalovaní z přípravy obecného ohrožení, žalobkyně pro ně žádala osm let vězení. Muži svou vinu po celou dobu popírali. Podle soudu se čin, ze kterého jsou obžalovaní, nepodařilo prokázat. Podezření však podle soudu přetrvává. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně si ponechala lhůtu.

„Nebyly provedeny důkazy v takovém rozsahu, aby bylo možné obžalované uznat vinnými z trestné činnosti, která je jim kladena za vinu. Nadále ale přetrvává podezření, že založení požáru připravovali. Jedna věc však je, co si myslíme, druhá věc je otázka důkazů a to, co se podařilo před soudem prokázat," uvedl soudce Aleš Vašků. „Zprošťujícím výrokem jsme rozhodli kvůli tomu, že jsme se ocitli v důkazní nouzi," řekl soudce. Podle něj existují pouze nepřímé důkazy, které netvoří ucelený logický řetězec.

PSALI JSME: V Olomouci u nákupního parku Bělidla hoří textilní hala

Soud upozornil, že nemůže vycházet z výpovědí před zahájením trestního stíhání obou obžalovaných. Ale ani z řady dalších svědectví, neboť většinou jde o svědectví zprostředkovaná. Soudce také uvedl, že prokázání přípravy trestného činu bývá problematičtější než prokázání samotného činu. „Pro odsouzení je potřeba stabilní důkazní situace," doplnil Vašků.

Oba obžalovaní se na místě vzdali práva na odvolání, s rozsudkem jsou spokojeni. „Je zde důkazní nouze, důkazy jsou pouze zprostředkované, navíc i protichůdné. A v takto závažné věci odsoudit člověka na základě povídaček a hospodských řečí prostě není možné," uvedl Králův obhájce David Pytela. „Jsem spokojený, věřím v český soudní systém," řekl Chaito.

ČTĚTE TAKÉ: Stoprocentně věřím, že požár zorganizoval Mohamad Chaito, řekl u soudu majitel skladu textilu

Požár skladu textilu firmy, jež se řadí k největším tuzemským firmám obchodujícím s oblečením z druhé ruky, podle obžaloby připravovala dvojice v červnu 2016 na různých místech Olomouce. Plán podle žalobkyně vymyslel Chaito, který prý za spolupráci Královi slíbil 100 tisíc korun. Společně na čerpací stanici naplnili plastový kanystr a dopravili ho do sídla firmy. Chaito z rodinné firmy libanonských obchodníků odešel ve zlém tři roky před požárem. Majitel firmy je přesvědčen, že požár má na svědomí on. Podle soudu však nejsou důkazy o tom, že tak velká firma nemá jiné nepřátele.

Skladovací hala textilu shořela v ulici Matěje z Janova 25. června 2016. Zasažena byla hala a třídírna textilu o celkové ploše asi 2000 metrů čtverečních a kancelářské prostory. U požáru tehdy zasahovalo 130 hasičů z Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Na základě expertiz se zjistilo, že požár vznikl úmyslně. Firma dostala podle svědků od pojišťovny 13 milionů korun za škody na zboží. Shořelé haly měla pronajaté.

Policie případ týkající se jednoho z největších úmyslně založených požárů v Olomouci již dříve odložila, protože se nepodařilo najít pachatele. Muži nakonec stanuli před soudem pouze za přípravu požáru; do případu zasáhlo i vrchní státní zastupitelství.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, soud, požár, textil, ohrožení, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.