pátek 3. května 2024 Alexej

FOTO: Most v Komenského ulici se otevře 18. prosince. Podívejte se, jak vypadá

Nový most v Komenského ulici, který je součástí rozsáhlých protipovodňových opatření v okolí řeky Moravy nedaleko centra Olomouce, bude po dokončení posledních velkých stavebních úprav otevřen 18. prosince. Po jednání zástupců radnice s Povodím Moravy a stavební firmou to dnes řekl mluvčí magistrátu Michal Folta. Původní most v Komenského ulici byl loni na jaře zbourán a důležitá dopravní tepna v této části Olomouce je od té doby kvůli tomu uzavřená.

„Nový most bude předán do takzvaného předčasného užívání, což znamená, že provoz na něm už začne, ačkoliv budou ještě probíhat některé dokončovací menší práce. Chodci v první fázi projdou přes most pouze po straně bližší ke Klášternímu Hradisku," uvedl Folta.

V prosinci se na most v Komenského ulici napojí z vedlejších ulic pouze Husova, aby bylo zajištěno propojení Pasteurovy a Komenského ulice s ulicí 17. listopadu. „Kompletní dokončení všech stavebních prací včetně napojení vedlejších ulic Na Letné, kapitána Nálepky a Sokolovská je naplánováno na duben příštího roku," podotkl Folta.

Stavba protipovodňových opatření u centra Olomouce začala loni na jaře a má trvat čtyři roky. Stát bude zhruba 750 milionů korun. Součástí projektu je stavba dvou mostů v Komenského ulici a na nedaleké Masarykově třídě, výstavba hrází a protipovodňových zdí nebo rozšíření koryta řeky Moravy i nábřeží.

Příští rok na jaře začne stavba mostu na Masarykově třídě. Původně se počítalo s tím, že na polovině původního mostu bude zachován tramvajový provoz, odborníci však tuto možnost kvůli špatnému technickému stavu nakonec zamítli. Most tak bude pro dopravu uzavřen.

„Podstatné pro nás je potvrzení, že most v Komenského ulici bude skutečně připraven k provozu už v prosinci a stejně tak bude zprovozněna i ulice Husova. Počítáme totiž s avizovaným termínem uzavření mostu v Masarykově ulici k 1. březnu a chceme v tom termínu zahájit naši rekonstrukci ulice 8. května," řekl primátor Mirek Žbánek (ANO).

Demolice a stavba mostu na Masarykově třídě bude probíhat po polovinách. „To umožňuje, aby byl alespoň průchod pro chodce na Masarykově třídě zajištěn po celou dobu stavby," podotkl náměstek primátora Martin Major (ODS). Most na Masarykově třídě má být dokončen na jaře 2022.

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky ČR, stavby, doprava, záplavy, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.