pátek 3. května 2024 Alexej

V lese Království na Olomoucku proběhne revitalizace. Bude stát devatenáct milionů

Olomouc chystá revitalizaci zhruba šestisethektarové plochy lužního lesa Království u Grygova na Olomoucku. Do lesa, jehož je olomoucká radnice vlastníkem, chce vrátit vláhu. Lesy podle zástupců města trpí klimatickými změnami, zejména kvůli suchu a kůrovci. Dvě etapy vyjdou na 19 milionů korun, dotaci by mohlo město získat z programu ministerstva životního prostředí, řekl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Ucelený komplex v katastru obce Grygov patří mezi významnou část lesního majetku města, která zahrnuje dohromady téměř 4000 hektarů. „Vůbec nejstarší z historických majetků města je les Království o rozloze zhruba 600 hektarů s charakterem lužního lesa. Trpí sníženým poklesem hladiny spodní vody a doplácí na ne příliš citlivě prováděnou melioraci. Charakteristické znaky lužního lesa téměř zmizely," podotkl primátor.

V přírodní rezervaci Království u Grygova bude bezzásahová zóna

V městském lese Království bude bezzásahová zóna. Se zvýšenou ochranou souhlasil správce rezervace - olomoucký krajský úřad.

Lesní majetek města Olomouce se rozkládá na ploše 3970 hektarů pozemků určených k plnění funkcí lesa, z toho asi 3880 hektarů jsou takzvané porostní půdy.

Schválený záměr by měl vyřešit, jak do lesa vrátit vodu a lépe ji zadržet. Revitalizace se má uskutečnit ve dvou etapách. V první projekt počítá s pročištěním koryta říčky Morávky od jezu k lesu s předpokládanými náklady dvou milionů korun. Druhá etapa řeší revitalizaci území lužního lesa, obnovu koryt kanálů a tůní, což by mělo stát 17 milionů korun.

Od obnovení funkčnosti lužního lesa čekají odborníci a zástupci radnice to, že se sem vrátí původní flora a fauna, a zóna se zatraktivní jako odpočinkové místo pro trávení volného času lidí z Olomouce i jeho okolí.Na celém území lesa Království je od roku 2005 vyhlášena evropsky významná lokalita. Na jeho části byla v roce 1995 vyhlášena stejnojmenná rezervace, kterou spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Důvodem jsou přírodě blízké ekosystémy s výskytem typických a vzácných druhů rostlin i živočichů a přírodní stanoviště s konkrétními druhy dřevin typických pro smíšené lužní lesy. Výměra rezervace je zhruba 300 hektarů.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, lesy, stavby, voda, Království, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.