čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR: Nejtěžší je úspěch obhájit, říká sládek pivovaru Litovel Petr Kostelecký

PR článek

Pivovar Litovel v tomto roce získal opět řadu ocenění. Jedním z nich je druhé místo pro Litovel Premium na jedné z nejprestižnějších pivních soutěží s názvem Evropská pivní hvězda v Norimberku. Letos o Evropskou pivní hvězdu soutěžilo 2480 piv ze 47 zemí světa. Druhé místo z této soutěže je tak pro litovelské pivo obrovským úspěchem. Litovel Premium letos získal také bronzovou medaili na Zlaté pivní pečeti v Českých Budějovicích. Především o úspěchu v Norimberku jsme si povídali se sládkem pivovaru Litovel Petrem Kosteleckým.

Jaké byly vaše bezprostřední dojmy po převzetí ceny?

Dojmy jsou to samozřejmě velice pěkné, řekl bych až úžasné, protože si jdete pro ocenění, které vám uděluje degustační komise a ta je složená z odborníků z celého světa. Je to fantastický světový úspěch, protože jsme uspěli v konkurenci všech pivovarů na světě. Právě proto je toto ocenění tak prestižní. Je však důležité zmínit, že s úspěchem ve světě piva je to podobné jako třeba na olympiádě. Je skvělé, když získáte jednu medaili, ale daleko těžší často bývá tu medaili obhájit. A to se nám v pivovaru Litovel opět podařilo.

S kým jste se o úspěch podělil? Komu jste volal jako prvnímu?

Asi se budete divit. Manželka byla až druhá, protože jako prvnímu jsem volal emeritnímu sládkovi pivovaru Litovel panu Miroslavu Koutkovi. Právě on byl můj předchůdce a je to on, kdo mě zaučoval v pivovarském řemesle.

Je tato medaile letošním vrcholem, co se ocenění litovelského piva týče?

Mám velmi dobrou příležitost komentovat nejen toto ocenění, ale když se budeme bavit o tom, co bylo letošním vrcholem, tak jím byla nejen Evropská pivní hvězda pro Premium. Dalším obrovským úspěchem jsou světová ocenění z Londýna, kde jsme na degustační soutěži World Beer Awards získali zlatou medaili za Litovel Premium Dark. Takže se dá říct, že tyto dvě top soutěže, které se odehrály v Londýně a v Norimberku, jsou velmi ceněné a byly pro nás vrcholem tohoto roku.

Pivovar Litovel sbírá jednu cenu za druhou. Čím je výjimečná právě Evropská pivní hvězda?

Už jsem to lehce zmiňoval na začátku. Evropská pivní hvězda je výjimečná množstvím konkurenčních vzorků. Na této soutěži se potkává až na 150 konkurenčních piv v daných kategoriích. Vzorky degustuje komise, která je složena z lidí z celého světa, v letošním roce jich bylo 143. Výjimečnost této soutěže tkví především v tom, že se můžete porovnávat s celým světem. Kvalita piva je podrobena pečlivému pohledu degustátorů a co si budeme povídat, styl českého spodního ležáku je nejrozšířenější na světě, takže právě tato kategorie je ve svojí podstatě nejprestižnější.

Jaká byla na Evropské pivní hvězdě konkurence? Měl jste pocit, že vaše pivo má na stupně vítězů?

Konkurence je obrovská. Bavíme se asi o sto padesáti konkurenčních pivech, která jdou v dané kategorii do soutěže. K získání medaile vede velmi dlouhá cesta a ten pocit, že by vaše pivo mělo být na stupních vítězů může mít každý, ale vždycky je to nakonec na degustátorech a na stupních vítězů je místo jen pro tři. O to větší potěšení a překvapení pak je ten samotný úspěch, a to i kvůli zmiňované extrémní konkurenci.

V pivovaru Litovel je sládkovská funkce velmi váženou. Vy sám ji vykonáváte již notnou řádku let. Myslíte už nějakým způsobem na své nástupce?

Pivovar Litovel je specifický tím, že je pivovarem téměř rodinným. Když už se tam člověk stane sládkem, pak tam většinou setrvá jako sládek dlouhé roky. Za celých 126 let nás bylo pouze 9. Letos mám za sebou pěkné jubileum, pětadvacet let sládkuji zde v pivovaru. To pochopitelně není málo, ale v pivovaru byl ještě jeden sládek služebně starší, hned ten první – Josef Elleder. Roky každopádně běží a je potřeba se dívat do budoucna. Mám kolem sebe dobré perspektivní kolegy. Ale nejde jen o funkci sládka. Velmi důležité jsou funkce mistrovské a také posty přímo výrobní. Velkým počinem je to, že se před lety podařilo oživit obor Potravinář – pivovarník, sladovník, který funguje v rámci Střední odborné školy v Litovli. Věřím tomu, že štafetu bude komu předávat.

Ohodnoť článek

Foto Pivovar Litovel

Štítky pivo, úspěch, cena, Evropská pivní hvězda, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.