pondělí 29. dubna 2024 Robert

Dobrovolní hasiči dostali letos od města techniku za téměř šest milionů

Nová auta, nová technika, nebo rovnou zbrusu nové zázemí. Po celý rok spolupracovalo město Olomouc se sbory dobrovolných hasičů. Když chceme od dobrovolných hasičů, aby se podíleli na zajištění našeho bezpečí, musíme jim k tomu poskytovat adekvátní podporu, vysvětluje princip tohoto vztahu Martin Major, náměstek primátora, který má v gesci ochranu obyvatel.

Město dobrovolným hasičům poskytuje pravidelně podporu na nové vybavení, techniku a zázemí pro dobrovolné hasiče z Olomouce na nové vybavení a techniku. V Olomouci je tato podpora v celorepublikovém měřítku nadstandardní. „Úzce a systematicky spolupracujeme s profesionálními hasiči a také díky této dobré spolupráci se nám daří získávat dotace od Generálního ředitelství HZS na vybavení pro dobrovolné hasiče. Snažíme se využívat také dotací z Olomouckého kraje,“ říká Martin Major. Také díky úspěšnému získávání dotací si tedy může město dovolit velkorysou podporu hasičů.

Během roku 2019 dostali dobrovolní hasiči čtyři nová speciálně vybavená auta. Letos v lednu dostali dobrovolní hasiči z Černovíra a Radíkova dva automobily v celkové hodnotě 2,7 milionů korun. V prosinci pak byla předána další dvě auta hasičům z Droždína a z Holice, jejich pořízení vyšlo na 2,3 milionu korun.

Město Olomouc postupně buduje nové nebo modernizuje staré hasičské zbrojnice. V poslední době to byly dvě nové zbrojnice v Topolanech a v Chválkovicích, k tomu byly ještě výrazně modernizovány zbrojnice v Lošově a Droždíně.

Měsíc před Vánocemi rozdělovalo město dobrovolným hasičům také potřebné vybavení. Jedná se například o dvaadvacet nových radiostanic Motorola včetně příslušenství, které byly rozděleny mezi jednotky Droždín, Olomouc, Lošov a Topolany. Jednotka Olomouc navíc obdržela pět výjezdových tabletů do požárních vozidel, které pomocí navigace pomáhají lokalizovat událost. Hasiči z Holice a Chomoutova si převzali také čtyři nové komplety dýchacích přístrojů Dräger včetně náhradních lahví a brašen na masku. Radíkovští hasiči převzali novou motorovou řetězovou pilu včetně příslušenství a dvě ochranné přilby společně s protipořezovými obleky. Celkové náklady na toto vybavení bylo téměř 585 tisíc korun, z toho více než 280 tisíc korun uhradilo město ze svého rozpočtu.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Michal Folta

Štítky hasiči, Olomouc, dobrovolnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.