pátek 3. května 2024 Alexej

AKTUÁLNĚ: Vítr na Olomoucku sílí, hasiči evidují stále více zásahů

Hasiči jsou od brzkého rána v permanenci, co se týče zásahů kvůli sílícímu větru. Ten řádil dopoledne především v Čechách, odpoledne se ale podle předpokladů přesunul na Moravu. Kolem třetí hodiny odpoledne hasiči evidují nejvyšší počet zásahů, které stále narůstají.

„Avizovaný největší nárůst dalších událostí k 15:00 spojených s velmi silným větrem se naplňuje. V poslední půlhodině evidujeme výrazný nárůst technických pomocí - opět drtivou většinou jsou stromy, utržené plechy, přetrhané dráty elektrického vedení a podobně. Situaci nadále sledujeme," řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Podle mluvčího začali hasiči vyrážet do terénu mezi 03:00 a 04:00, zásahy postupně přibývají. Hasiči zasahují nejen v Jeseníku, ale i v okolních obcích, jako jsou Mikulovice, Uhelná, Skorošice, Zlaté Hory či Písečná. „V Olomouckém kraji evidujeme prozatím na čtyři desítky události spojených s odstraňováním následků velmi silného větru. Drtivá většina výjezdů profesionálních a dobrovolných hasičů je na Jesenicku, převážně se jedná o spadené stromy na komunikace, kolejiště či veřejná prostranství," uvedl mluvčí hasičů.

Na Jesenicku hasiči vyjeli také k uvolněným plechům na střechách. V Jeseníku v ulici Karla Čapka hasiči zajišťovali na hale srolovanou střechu o velikosti zhruba 15 krát deset metrů. Hrozilo, že spadne. „Hasiči provedli provizorní zajištění pomocí svazovacích kurten," doplnil Hošák.

Některé události zaznamenali hasiči také na Olomoucku. V Litovli na Olomoucku odstraňovali nebezpečné naplaveniny, jde převážně o stromy a větší větve, které blokovaly průtok na mostě v ulici Vítězná. V Olomouci v Libušině ulici zajišťovali uvolněné plechy na střeše. Ke spadlým stromům vyjížděli hasiči už také v Jezernici na Přerovsku či na Šumpersku.

Některé stromy popadaly i na dráty elektrického vedení, problémy hlásí také energetici. Kvůli rozvodům elektrického proudu, které poškodil silný vítr, je dnes ráno v Olomouckém kraji bez elektřiny zatím na 7000 odběratelů, hlavně v okrese Jeseník. Kvůli popadaným stromům a větvím byl dnes časně ráno zastaven provoz vlaků na částech dvou regionálních tratí na Jesenicku, vlaky tam už opět jezdí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZSOL

Štítky vítr, hasiči, zásahy, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.