čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

V okolí Olomouce přibyly v úterý večer další dva potvrzené případy koronaviru. Jde o manžele z Litovle

V Olomouckém kraji jsou podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) tři případy nákazy novým typem koronaviru. Hejtman to dnes večer řekl České televizi. Prvním případem v kraji byl dnes Japonec, který žije v Olomouci, leží na infekčním oddělení prostějovské nemocnice. Další dva nakažení jsou manželský pár z Litovle.

"Je to Japonec, který žije v Olomouci a pracuje v Olomouckém kraji. Byl na služební cestě v Anglii a zdržel se chvíli v Mnichově," uvedl Okleštěk. Dodal, že muž byl po návratu do Česka od začátku března v karanténě. Muž žije sám, a protože se u něj příznaky nemoci postupně zhoršovaly, tak kontaktoval lékaře. Nakonec se ukázalo, že je nakažený koronavirem. Skončil na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov.

Zahraniční cesta nakaženého muže podle hejtmana odpovídá výskytu koronaviru a klinické příznaky také. "Je to potvrzený výskyt a dá se říci, že máme první koronavir na území Olomouckého kraje," uvedl Okleštěk.

Průběh nemoci u muže hospitalizovaného v Prostějově podle Oklešťka v tutu chvíli není závažný. Zatím nebylo rozhodnuto, zda zůstane v péči lékařů infekčního oddělení Nemocnice Prostějov, nebo bude přepraven do pražské Nemocnice Na Bulovce.

Novým koronavirem se nakazil také manželský pár z Litovle. "Trasologie odpovídá tomu, co bylo doposud, to znamená že byli na lyžích v Itálii," řekl olomoucký hejtman České televizi.

Bezpečnostní rada Olomouckého kraje se dnes podle Oklešťka dohodla na distribuci ochranných pomůcek, jejichž přidělení slíbila vláda. "Rozhodli jsme, že je budeme dávat do Nemocnice Hranice, Nemocnice Prostějov a Zdravotnické záchranné službě Olomouckého kraje, odkud půjdou dál do distribučního systému," řekl Okleštěk.

S distribucí ochranných pomůcek pomůžou hasiči. Ochrannými pomůckami budou vybaveni i pracovníci sociálních služeb, především ti, kteří se pohybují v terénu. Hejtmanství zároveň připravilo pokyny pro školská zařízení a vývařovny, protože mateřské školy zatím zůstávají v provozu.

Provoz mateřských škol a jeslí na území Olomouce bude podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) nejméně do pátku zachován. V pátek bezpečnostní rada města situaci znovu vyhodnotí a oznámí další postup, řekl dnes Žbánek po jednání bezpečnostní rady města.

Uzavřeny v Olomouci naopak budou celé areály škol, sportovní a kulturní zařízení zřizovaná městem, bazénové části akvaparku a plaveckého areálu, Moravská filharmonie, Moravské divadlo, sportovní haly, městské knihovny, zoologická zahrada na Svatém Kopečku i ekologické centrum Sluňákov. Městská hromadná doprava bude od čtvrtka jezdit v prázdninovém režimu.

Česko eviduje 61 lidí s nákazou novým typem koronaviru. Kvůli koronaviru platí ode dneška zákaz návštěv v lůžkových odděleních nemocnic a domovech pro seniory s výjimkou oddělení pro děti či rodičky. Zákaz se netýká také hospiců. Pokračují kontroly na hraničních přechodech na jihu a západě země, při nichž hasiči namátkově měří teplotu řidičům a cestujícím.

Vláda zakázala od dnešních 18:00 konání hromadných akcí o sto a více účastnících, opatření by mělo snížit riziko rozšíření koronaviru. Od středy bude zastavena výuka na všech školách s výjimkou mateřských škol.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecká Drbna

Štítky koronavirus, nemoc, epidemie, Litovel, kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.