neděle 19. května 2024 Ivo

V Olomouckém kraji je šest nakažených policistů, další stovka je v karanténě

V Olomouckém kraji se ve čtvrtek potvrdila nákaza novým koronavirem u šesti policistů. Je to o čtyři více, než evidovala policie na začátku týdne. V karanténě je z policejních složek v kraji více než sto lidí, řekla krajská policejní mluvčí Marie Šafářová. V kraji se zvýšil také počet nakažených zdravotníků z infekčního oddělení prostějovské nemocnice z pěti na šest. Fakultní nemocnice Olomouc od poloviny března eviduje jeden pozitivní případ nakaženého zdravotníka, další nepřibyly.

„U šesti policistů byly testy pozitivní, za Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje je nyní 105 osob v karanténě. Jde o 96 policistů a devět občanských zaměstnanců," uvedla mluvčí Šafářová. Na začátku týdne mluvila policie o dvou potvrzených nákazách, oba policisté pocházejí z Litovle. Právě v této oblasti, která byla uzavřena kvůli šíření nákazy, nyní krajští policisté nejvíce nasazují své síly. Podle mluvčí mají i přes karantény bezpečnostní situaci pod kontrolou.

Zvýšil se i počet potvrzených případů nákazy koronavirem u zdravotníků v Prostějově. „Onemocnění COVID-19 bylo prokázáno ještě u jednoho zdravotníka Nemocnice Prostějov, celkově tedy jde o šest zdravotníků. V karanténě je v tuto chvíli v Nemocnici Prostějov 24 zaměstnanců, nejde však jen o zdravotníky. Chod nemocnice tím není ohrožen, žádné z oddělení nemuselo být uzavřeno, péče je pacientům poskytována nadále," řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Nákaza se v polovině března potvrdila také u lékaře z urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci, který předtím pobýval v Řecku. Jiný případ nepřibyl. „V karanténě bylo, případně je, zhruba 60 zdravotnických pracovníků FN Olomouc. Všichni byli testováni s negativním výsledkem a postupně se budou vracet zpět do pracovního procesu. Výpadek jsme pokryli z vlastních zdrojů vzhledem k utlumení provozu týkajícího se neakutních výkonů a vyšetření," řekl mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

V ostatních nemocnicích Olomouckého kraje, tedy v Přerově, Šternberku, Jeseníku i v Hranicích na Přerovsku zatím žádný pozitivní případ mezi zdravotníky podle informací ČTK není. V šumperské nemocnici jsou však někteří zdravotníci v karanténě. „Nemocnice Šumperk má v karanténě asi deset zaměstnanců. Jde převážně o zdravotníky z uzavřených oblastí Uničovska a Litovelska. Jejich nepřítomnost aktuálně nijak neohrožuje provoz nemocnice," řekla mluvčí nemocnice Hanka Hanke.

Nákaza zatím nepronikla ani do řad hasičů v Olomouckém kraji. Podle jejich mluvčí Lucie Balážové mají hasiči jednoho člověka v karanténě. „Výjezdová činnost v našem případě omezovat nelze, ale samozřejmě na stanicích platí nejpřísnější hygienická pravidla a režimová opatření, která mají zamezit průniku nákazy na naše stanice a mezi naše příslušníky. Jsou zakázané návštěvy na stanicích a zrušeny úřední hodiny. Vše se snažíme vyřešit s lidmi telefonicky či e-mailem," řekla Balážová.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky zdraví, policie, hasiči, lékaři, koronavirus, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.