úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Třebůvka v Lošticích dosáhla třetího povodňového stupně

Až na třetí povodňový stupeň se včera večer dostala Třebůvka v Lošticích na Šumpersku. Oslava v Dlouhé Loučce dosahuje i nadále druhého stupně, stejně jako Oskava v Uničově. Druhého stupně dosáhla i Romže v Polkovicích, uvedl Český hydrometeorologický ústav(ČHMÚ). Právě v těchto místech hasiči zasahují nejintenzivněji. Hasiči vodu čerpají i v obcích, které nedávno těžce postihly bleskové záplavy.

Hasiči zasahují v Renotách, místní části Uničova, kde vodní laguna ohrožuje rodinné domky. Staví zde hráz pomocí pytlů s pískem. "V Zábřehu jednotka provedla monitoring okolních toků - komunikace na Hoštejn je zaplavena. V Petrově nad Desnou místní jednotka provádí odčerpání vody ze sklepů. Na stanici v Olomouci se doplňují pytle s pískem pro případnou distribuci. V Července hasiči čerpají vodu v bytovém domku," popsal situaci mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

K rozlivu řeky podle něj dochází i v Nové Hradečné a hasiči zasahují také ve Velkém Týnci, kde připravují pytle s pískem pro výstavbu protipovodňových hrází.

Hasiči také čerpají vodu v místech, jako je Šumvald a jeho místní část Břevenec. Tamní obyvatelé tam vydatné srážky nesou už těžce, přívalové deště obec zasáhly před třemi týdny a lidé dodnes odklízejí jejich následky. Hasiči zasahují i na ostatních místech v Olomouckém kraji. "Na řece Romži, poblíž Ptení, hasiči pročišťovali naplaveniny na již zatopené dřevěné lávce, v terénu jsou stále desítky hasičů," dodal Hošák.

Během dne zaměstnala hasiče také velká laguna v průmyslovém areálu v Července, kterou odčerpávali plovoucími čerpadly. Vodu však čerpali i například v Želeči na Protějovsku či v Dlouhé Loučce na Olomoucku. V Nasobůrkách zase stavěli hráz z pytlů s pískem. V Tučíně na Přerovsku čistili ucpaný odtok na retenční nádrži, v Bohdíkově na Šumpersku museli odstranit spadlý strom z osobního auta. Od podvečera vjíždějí především do oblasti Uničovska a Šumperska.

Na řadě míst dosáhly hladiny rozvodněných řek také prvního stupně - aktuálně jde podle ČHMÚ o Moravskou Sázavu v Lupěné některé menší toky na Prostějovsku, například v Otaslavicích či Vrchlovicích.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, počasí, hasiči, Olomoucký kraj, záplavy, Třebůvka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.