pátek 17. května 2024 Aneta

Olomoucká Fakultní nemocnice se pustila do opravy části bývalé pevnosti Tafelberg

Fakultní nemocnice Olomouc se pustila do opravy části bývalé pevnosti Tafelberg z první poloviny 19. století. Pevnost slouží největšímu zdravotnickému zařízení na střední Moravě pro archivaci dokumentů, prostory pro uložení všech spisů nemocnice jsou však již nedostatečné. Rekonstrukce dosud nevyužívané budovy na levém boku hlavního valu přijde na zhruba 16 milionů korun, dokončena by měla být na konci roku.

Prostory pevnosti využívá oddělení centrální spisovny olomoucké fakultní nemocnice. Uchovává zde chorobopisy, technické dokumentace, ale i korespondenci, směrnice, ambulantní karty, osobní spisy až po porodní a pitevní knihy. „Kdybychom množství archivovaných dokumentů převedli na metry, dostali bychom se k číslu více než devět a půl kilometru. To už je pro nás neúnosné. Jsme proto rádi, že se pro naše účely podaří zrekonstruovat další část pevnosti,“ uvedla vedoucí oddělení Lenka Štosová.

Cílem stavebních prací je úprava pěti velkých místností pro účely spisové služby. Oprava čeká i schody a zábradlí. V nových depozitářích se počítá s podlahami, které unesou pojízdné regály, doplnil mluvčí.

Fort Tafelberg byl vybudován na Tabulovém vrchu v letech 1839 až 1846 a je součástí věnce zhruba dvou desítek pevnůstek, které chránily Olomouc. Je unikátní technickou a vojenskou památkou evropského významu. Po zrušení pevnostního statusu Olomouce v roce 1886 byly prostory využívány armádou jako ubikace důstojníků, kreslírny a také jako sklady.

Ve správě ministerstva obrany zůstala tato nemovitá kulturní památka do roku 2009. Bývalá pevnost je běžně návštěvníkům nepřístupná. Zavítat sem mohou při výjimečných příležitostech, naposledy to bylo loni v září při Noci vědců.

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky ČR, nemocnice, stavby, památky, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.