čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Olomoucký Zdíkův palác se bude opravovat později. Otevřen zůstane přes celou sezonu

Plánovaná rekonstrukce jedné z nejcennějších románských památek ve střední Evropě, Zdíkova paláce v Olomouci, se posouvá. Původně se počítalo s tím, že začne v červenci, nastaly však problémy s výběrovým řízením. Firma, která jej vyhrála, před podpisem smlouvy odstoupila, běží tak nové výběrové řízení, řekl mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal. Románský biskupský palác, který tvoří jeden turisticky atraktivní celek s Arcidiecézním muzeem, tak bude otevřený po celou sezonu.

Podle Miroslava Kindla z Muzea umění se se stavbou začne nejdříve letos v říjnu, spíše však zahájení odhaduje na listopad nebo prosinec. „Při výběrových řízeních se to stává, problém to není. Odložení o několik měsíců je zatím nepodstatné. Zdíkův palác tak bude po celou sezonu otevřený a to až do konce září. V případě hezkého počasí ho necháváme otevřený i během října,“ řekl dnes Kindl.

Plánovaná oprava Zdíkova paláce na Václavském náměstí by měla v budoucnu návštěvníkům zpřístupnit i dosud uzavřená místa. Rekonstrukce, která je financována z rozpočtu ITI olomoucká aglomerace, se uskuteční podle návrhu architekta Jana Šépky a vyjde na 50 milionů korun. Vzniknout by měla například nová expozice v podkroví kapitulních budov, kde se návštěvníci seznámí s architektonickým a chronologickým vývojem svatováclavského návrší v Olomouci, jednoho ze tří nejdůležitějších návrší, které město formovaly a dodnes formují. Nová vestavba se vůči původní architektuře má přitom vymezit materiálem - sklem, betonem a ocelí, které se ve středověku nepoužívaly.

Vznik románského biskupského paláce, dříve známého jako Přemyslovský palác, souvisí s výstavbou kostela sv. Václava, který založil na počátku 12. století olomoucký kníže Svatopluk. Stavbu dokončil olomoucký biskup Jindřich Zdík, jedna z nejvýznamnějších osobností českých dějin 12. století, který je pokládán za syna kronikáře Kosmy. V sousedství kostela si nechal postavit reprezentační palác, k němuž přiléhala menší křížová chodba obdélníkového půdorysu a kapitulní dům určený pro společný život kněží. Palác byl poté několikrát přestavován.

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc

Štítky ČR, památky, stavby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.