neděle 5. května 2024 Klaudie

AFO se kvůli pandemii koronaviru odehraje převážně on-line. Několik filmů promítne kino Metropol

Nejstarší česká přehlídka populárně vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO), která se kvůli pandemii koronaviru přesunula z přelomu dubna a května na říjen, se nakonec převážně přesune do on-line prostoru. Důvodem je nejistá situace kolem pandemie koronaviru v souvislosti s nastávajícím podzimem. Přehlídka se v této podobě uskuteční od 1. do 15. října, první čtyři dny nabídne v komornější podobě i promítání filmů v kině Metropol, řekl ředitel festivalu Jakub Ráliš.

„AFO bude nakonec čistě on-line. Nakonec jsme si řekli, že i kvůli měnící se situaci je vše příliš nejisté na to, abychom riskovali i peníze našich sponzorů a donátorů, proto jsme vše přemístili do on-line prostoru. Připravili jsme speciální portál www.watchandknow.cz, který bude fungovat celoročně. Během 15 dnů AFO tam budou všechny soutěžní filmy zdarma pro diváky z České republiky ke zhlédnutí,“ uvedl Ráliš.

Diváci zde najdou populárně-vědecký soutěžní výběr AFO55 i na živé vědy zaměřené snímky ze soutěže ČZU Film Festu, který s AFO navázal blízkou spolupráci. Nebudou chybět ani přednášky a filmové úvody, které budou streamovány online a diváci budou moct posílat své dotazy na hosty z řad vědců a filmařů.

Podle Ráliše má být letošní on-line adaptace plnohodnotným zastoupením a originálním zážitkem. Po akreditování se budou diváci moci dívat dva týdny na všechny snímky zdarma. Platforma však bude fungovat celoročně a bude pravidelně přinášet nové vědecké dokumenty. Ty budou divákům během roku k dispozici za malý poplatek určený na pokrytí práv k filmům.

Projekce AFO Kino se uskuteční v Olomouci, Praze i dalších městech

Organizátoři pro přehlídku zároveň vybrali několik filmů ve světové premiéře, které budou moci diváci spatřit v prvních dnech přehlídky přímo v promítacích sálech, byť v komornější podobě. Šlo by zároveň o start projektu takzvaného AFO Kina, během kterého chtějí organizátoři přehlídky s nejlepšími snímky objíždět republiku. První projekce se uskuteční v olomouckém kině Metropol od 1. do 4. října, AFO Kina budou poté pokračovat od 5. do 8. října v pražském kině Edison a Přítomnost. Na další projekce v průběhu celého roku se diváci mohou těšit ve Zlíně, Ostravě, Šumperku a dalších místech, které i s daty budu průběžně zveřejňovány.

Hlavním tématem 55. ročníku mezinárodní filmové přehlídky populárně-vědeckých filmů bude adaptace, což přímo souvisí se současným děním. Na AFO se loni akreditovalo rekordních 9430 lidí, zamířilo na něj 400 osobností z celého světa včetně slavných egyptských i českých archeologů nebo evolučního biologa Richarda Dawkinse. Zastřešujícím tématem festivalu, na který se přihlásilo přes 4000 filmů z celého světa, byl mýtus.

Autoři | Foto Academia Film Olomouc

Štítky ČR, film, internet, koronavirus, věda, festival, AFO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.