pátek 29. března 2024 Taťána

FNOL začne stěhovat pacienty. V neděli přibylo v kraji 232 případů covid-19

V Olomouckém kraji přibylo v neděli dalších 232 pozitivně testovaných na covid-19. V porovnání s předchozími týdny je to až několikanásobný nárůst. Minulou neděli to bylo 80 případů a o týden dříve dvě desítky případů, vyplývá z dnešních informací ministerstva zdravotnictví. Dosavadní nejvyšší nárůst byl ve čtvrtek, kdy přibylo za 24 hodin 873 potvrzených případů onemocnění. O víkendu se však testuje méně. Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) v souvislosti se strmým růstem začne dnes stěhovat pacienty z některých klinik. Připraví tak další covid lůžka.

Ředitel FNOL Roman Havlík uvedl, že se dnes začnou přesunovat ortopedičtí pacienti na traumatologii a pacienti z kliniky ústní a čelistní chirurgie na ORL. „Tímto získáme dvě stanice ortopedie s 50 lůžky a lůžkovou jednotku kliniky ústní a čelistní chirurgie, téměř 20 lůžek pro covid pacienty. Dále postupně vyprázdníme jedno patro na druhé interní klinice, dvě jednotky pro standardní péči, tedy dalších 50 lůžek. Tím budeme mít postupně nachystáno až 200 standardních lůžek pro covid pozitivní pacienty," uvedl ředitel v pátek na YouTube. Dalších 50 lůžek přichystá nemocnice pro pacienty vyžadující intenzivní péči.


VIDEO: Fakultní nemocnice Olomouc je schopna připravit až 250 lůžek, říká ředitel Havlík

Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) je schopna připravit pro pacienty s onemocněním covid-19 až 200 standardních a přes 50 intenzivních lůžek. Postupně je začne chystat na začátku příštího týdne a to přesunem pacientů na jiné kliniky, uvedl...


Už ke konci minulého týdne rozšířila svou kapacitu lůžek pro pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19 také šumperská nemocnice, a to až na 40 infekčních lůžek, řekla mluvčí nemocnice Hana Hanke.

V kraji je od začátku epidemie podle ministerstva 10.024 nakažených. Z nemoci se dosud vyléčilo 3939 lidí; 72 v souvislosti s covidem-19 zemřelo. Ministerstvo v regionu eviduje nyní 6013 aktivních případů. Z pěti zdejších okresů se nyní nákaza nejrychleji šíří na Prostějovsku, za posledních sedm dní se tam objevilo 623 nových případů nemoci v přepočtu na 100.000 obyvatel. Následuje Přerovsko s 577 případy na 100.000 obyvatel. Na takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví je Olomoucký kraj oranžový, což značí druhý ze tří stupňů rizika nákazy koronavirem.

Ministerstvo eviduje nakažené podle trvalého bydliště, ne podle skutečně žijících v kraji. Čísla hygieniků jsou tak nižší. Ti k nedělnímu večeru evidovali v kraji od počátku pandemie 8738 případů, z toho 68 úmrtí a 5097 aktivních případů. Na Olomoucku registrují hygienici nyní 4235 případů, což je o 1100 více než před týdnem. Na Prostějovsku je jich 1430, minulou neděli jich bylo 946. Celkem 1275 lidí s pozitivním testem na covid-19 evidují na Přerovsku, 1466 na Šumpersku a na Jesenicku je jich 332.

V pátek bylo podle Havlíka hospitalizováno s touto nemocí ve zdravotnických zařízení v Olomouckém kraji 205 pacientů, z toho 37 vyžadujících intenzivní péči. Ve FNOL jich bylo z tohoto počtu 39, z toho 12 na jednotce intenzivní péče.

Autoři | Foto FNOL

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.