neděle 5. května 2024 Klaudie

Olomoucká pobočka krajského soudu hledá až 50 nových přísedících

Krajský soud v Ostravě hledá pro svou olomouckou pobočku nové přísedící. Na pozici je asi padesát volných míst. Přihlásit se může téměř kdokoliv, pokud splní zákonem stanovené podmínky, jako například minimální věk třicet let.

Podmínky, které musí žadatel o pozici přísedícího vyjmenoval Luděk Niče, vedoucí odboru kanceláře hejtmana Olomouckého kraje:  „Podle zákona o soudech a soudcích může být přísedícím státní občan České republiky, který je plně svéprávný a bezúhonný, jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat, v den ustanovení dosáhl nejméně 30 let a souhlasí se svým ustanovením do funkce přísedícího krajského soudu,“ uvedl Niče.

Za den u soudu dostane přísedící 150 korun, plus mu budou uhrazeny cestovní náhrady, strava a případně ušlý výdělek. Podmínkou však je, že osoba zpravidla nesmí zasedat více než dvacetkrát za rok. 

Více informací:

E-mail: l.nice@olkraj.cz
Telefon: 585 508 804

Zájemci mohou vyplněné žádosti, včetně lustračního osvědčení a výpisu z Rejstříku trestů, zasílat do kanceláře hejtmana, nebo osobně doručit na podatelnu úřadu. Platnost vyplněných údají se prověří následně peři osobním setkáním, ke kterému je nutné donést občanský průkaz. V případě splnění všech náležitostí a kladného Bvyjádření ze strany hejtmanství, podpořeného členem krajského zastupitelstva, bude nově přísedící volen zastupitelstvem kraje na dobu čtyř let. Následně bude krajským soudem po složení slibu přidělen k příslušnému soudci. 

„Přísedící je většinou prvotřídní odborník, a hlavně člověk s vysokým morálním kreditem. Z vlastní zkušenosti vím, že takových lidí máme v regionu dost a budu rád, pokud se krajskému soudu stanou oporou,“ dodal Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky soud, přísedící, Olomouc, kraj, poptávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.