pondělí 29. dubna 2024 Robert

Přijde UPOL o rektora? Přírodovědecká fakulta podala návrh na jeho odvolání

Akademický senát přírodovědecké fakulty schválil návrh na odvolání rektora Univerzity Palackého Jaroslava Millera. Eskaluje tím dlouhodobý konflikt mezi fakultou a vedením univerzity. O rektorově odvolání však může rozhodnout pouze celouniverzitní velký senát, na který se přírodovědecká fakulta (PřF) obrátí po projednání návrhu s ostatními fakultami.

Dlouhodobě vyhrocená situace mezi Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého (UP) a jejím vedením nabírá na obrátkách. Po správní žalobě, kterou podal děkan PřF Martin Kubala na vedení své vlastní univerzity, následuje návrh na zahájení procesu odvolání rektora Jaroslava Millera. Ten je momentálně na nemocenské kvůli prodělanému kolapsu. 

Proč chce přírodověda rektora odvolat?

Podle akademického senátora Michala Botura, který návrh předložil, není rektor schopen řádně spravovat univerzitu a její agendu. „Vystupování rektora Jaroslava Millera v případě šetření etických pochybení bylo zaujaté a nerespektoval rozhodnutí akademické samosprávy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého,“ zdůvodnil Botur.

Proti rektorovi se v létě ohradil také emeritní rektor Josef Jařab. Ve svém komentáři apeloval na současného rektora, aby diskuzi s řádně zvoleným akademickým senátem nezanedbával.

Návrh na zahájení procesu schválil Akademický senát Přírodovědecké fakulty UP ve středu 4. listopadu v tajném hlasování. 18 senátorů v něm hlasovalo pro, 2 se zdrželi a 1 nebyl přítomen. Nyní věc projedná se senáty ostatních fakult, které nemusí souhlasit.

„Za posledních šest let (což je doba působení Jaroslava Millera, pozn. red.) se univerzita snad ve všech myslitelných ukazatelích dostala z lokální ligy na republikovou špičku. To je měřitelný fakt, byť jsem jako součást rektorova týmu pochopitelně zaujatý,“ komentoval na Facebooku prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík. Ten považuje snahu odvolat rektora v době, kdy univerzita řeší i další náročné výzvy, navíc je během epidemie v krizovém řízení, za hranou.

Problém s názvem CATRIN

Zásadním důvodem návrhu je pro Přírodovědeckou fakultu pravděpodobně dlouhodobý spor s vedením univerzity kvůli výzkumnému institutu CATRIN, do kterého mají být integrována vědecká centra univerzity, z toho dvě jsou z přírodovědecké fakulty.

„Ruku na srdce, za vším tady stojí kauza kolem VŠÚ (vysokoškolský ústav) Catrin… Řeší se především tato problematika a kauzy okolo, ať už se jedná přímo o proces vzniku ústavu nebo o věc Etické komise UP a plagiátorských kauz,“ napsal na svůj Facebook akademický senátor Filozofické fakulty Michal Nguyen, který zároveň upozornil, že je nutné si uvědomit veškeré důsledky odvolání rektora, mezi nimiž hraje výraznou roli poškození pověsti univerzity. 

Ústav CATRIN vznikl kvůli prohloubení mezioborové spolupráce a vytváření kvalitních výzkumů, které by měly větší šanci uspět v grantových soutěžích. Ty totiž výzkumy finančně pokrývají. Vědci se však nedokáží dohodnout na způsobu dělení majetku a převedení zaměstnanců. Dodnes proto ústav prakticky nemůže provádět svou činnost.

Přírodovědci s integrací jejich výzkumných center nesouhlasí. Podle vyjádření Botura by tím rektor „zpřístupnil majetek Přírodovědecké fakulty UP k užívání zaměstnancům CATRIN proti vůli exekutivy fakulty a především v rozporu s platným Řádem nakládání s majetkem."

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UPOL

Štítky rektor, odvolání, univerzita, UPOL, Olomouc, věda, CATRIN, Přírodovědecká fakulta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.