pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Město letos opravovalo památky s omezeným rozpočtem

Oprava kamenného kříže i likvidace graffiti. Práce na olomouckých památkách se nezastavily ani v době koronaviru. Město do drobných oprav a údržby letos investovalo tři čtvrtě milionu korun.

Opravou prošly některé sakrální památky

Potřebné restaurace se letos dočkal například kamenný kříž se sousoším ukřižovaného Krista a plačící Máří Magdalény. Jedná se o dominantu hřbitova na Nové Ulici a její původní vzhled jí navrátil restaurátor René Seifried. Podle města stála oprava 287 tisíc korun. 

Pod rukama stejného restaurátora prošel také portál kaple Nejsvětější Trojice v olomoucké části Nedvězí. Spolu se statickým zajištěním kaple vyšla oprava na 277 tisíc korun. 

„I v letošním roce se nám přes omezený počet finančních prostředků podařilo zajistit opravu mnoha památek. Myslíme na menší sakrální objekty místního významu i důležité památky v centru města, které potřebují pravidelnou péči,“ řekl náměstek primátora Matouš Pelikán.

Opravy v centru a likvidace graffity

Viditelnou opravou v centru města je rekonstrukce bazénu Arionovy kašny. Postaral se o ni restaurátor Ladislav Werkmann. „Náklady dosáhly částky 149 tisíc korun," informovalo město. 

„Kromě oprav drobných památek jsme likvidovali graffiti na hradbách v Bezručových sadech v prostoru Katovské branky a další nechali odstranit na vstupních dveřích do podzemí v ulici Pekární. V průběhu roku jsme průběžně řešili také opravy a havárie na dalších památkových objektech,“ popsal Pelikán.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Olomouc

Štítky opravy, památky, Olomouc, restaurátorství, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.