čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Adventní akce na hradech a zámcích v Olomouckém kraji proběhnou hlavně venku

Především venkovní akce spojené s adventem nabídnou hrady a zámky v Olomouckém kraji po uvolnění koronavirových opatření. Návštěvníky zvou kasteláni především na nádvoří či do zahrad. Důvodem je ochrana zdraví návštěvníků, ale i nutnost dodržet omezenou kapacitu. Na vánoční prohlídky hradů přitom v minulých letech mířilo i několik set návštěvníků. Správci slibují, že o vánoční atmosféru lidé nepřijdou, hrady i zámky jsou již nyní slavnostně vyzdobené.

Například na hradě Bouzov se adventní akce odehrají na prvním nádvoří. Na adventní prohlídky hradem přitom dosud každoročně přišlo denně 150 až 200 lidí, dalších 300 lidí dorazilo v jeden den i na živý betlém. Letos bude mít oslava adventu podobu jinou. „Na nadcházející adventní soboty umožníme vstupy na první nádvoří, kde bude dřevěný betlém a vánoční stromeček. Nádvoří bude otevřeno od 10:00 do 15:00. Počet návštěvníků na prostranství bude omezen na 50 lidí, pobyt bude časově omezen na půl hodiny," řekla kastelánka Bouzova Zuzana Šulcová.

Do hradu se tak v tuto dobu například oproti loňsku lidé nedostanou. „Museli jsme to zrušit z organizačních důvodů, je to složitější, v našich řadách máme i nemocné. Nechali jsme ale na 26. a 27. prosince v plánu mimořádnou procházku hradem nazvanou Vánoce 2020. Půjde o zkrácenou trasu, nebude to ta zimní, jak jsme mívali. Lidé se ale dostanou do některých vyzdobených interiérů," doplnila kastelánka. Hrad se otevře i na Silvestra, přístupné bude první a druhé nádvoří.

Podobný scénář zvolil i zámek v Čechách pod Kosířem

I na zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku adventní akce směřují do venkovních prostor. „Zrušili jsme klasické adventní prohlídky zámku, obáváme se toho kvůli povolené maximální kapacitě. Navíc jsme museli upravovat interiéry prohlídkové trasy, tak jsme na to rezignovali. Byl o to sice dříve obrovský zájem, ale o to horší by bylo zájemce odmítat, neboť kapacita by byla velmi rychle naplněna. Navíc interiéry zámku dosud nejsou kompletní," řekl kastelán Roman Váňa.

Program plánovaný na příští víkend tak správa zámku přesunula celý do zámeckého parku. Chybět nebude koledování na zámeckých schodech, vánočně vyzdobený Mánesův altán a otevřena bude i zámecká kavárna a Hanácká ambasáda s prodejní galerií, doplnil kastelán.

Část programu bídne i hrad Šternberk

Alespoň část z plánovaného vánočního programu chystá nabídnout také hrad Šternberk, tam se naopak zájemci dostanou do vnitřních prostor památky. Správa chystá na nadcházející soboty a první svátek vánoční Vánoční prohlídky vyzdobených interiérů. „Vzhledem k nutnosti dodržet všechna epidemická nařízení bude kapacita jedné prohlídky omezena na devět návštěvníků a jednoho průvodce," uvedl Jan Gottwald ze správy hradu. Zájemcům proto doporučují rezervaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.