neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Stavaři posunuli konstrukci nového mostu v Olomouci o první metry

O první čtyři metry posunuli dnes stavbaři po Masarykově třídě v Olomouci téměř 300 tun vážící konstrukci poloviny nového mostu, který v této části města překlene řeku Moravu. Mohutná konstrukce měří 55 metrů a rychlost posunu byla oproti předpokladu dvojnásobná. Usazení mostu na určené místo zabere ještě několik dní. Řekl to mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Oprava mostu na rušné Masarykově třídě skončí v polovině roku 2022 a je součástí rozsáhlých protipovodňových úprav v okolí řeky Moravy.

Náročná technická akce byla dnes na Masarykově třídě zahájena krátce po poledni. „Konstrukce byla nakonec posunuta o čtyři metry, více se dnes ani neplánovalo. Původně jsme počítali s tím, že když se posuneme o dva metry, tak to bude úspěch," uvedl Chmelař, podle kterého byla akce odpoledne kvůli soumraku zastavena.

Posun mostu bude pokračovat v pátek. „Rádi bychom se dostali přední části konstrukce už přes řeku, abychom konstrukci mohli opřít. Na zítřek (pátek) tedy předpokládáme posun o 12 až 17 metrů," uvedl Chmelař. Konstrukce bude nad řeku nasunuta podélně, aby se dostala mezi levý a pravý břeh, ale také příčně o čtyři metry po proudu.

Stavaři nad řeku Moravu na Masarykově třídě v Olomouci nasunou most vážící 300 tun

Několik dní zabere chystané nasouvání téměř 300 tun vážící konstrukce první poloviny nového mostu nad řeku Moravu na Masarykově třídě v Olomouci. Náročná technická akce začne ve čtvrtek. Mohutná konstrukce měří 55 metrů a je už k pomalému...

Nový most na Masarykově třídě bude ocelový s betonovou deskou, složený ze dvou polí. Jeho celková délka dosáhne 63,3 metru a široký bude 26,3 metru. Most povede ve výšce 7,65 metru nad dnem řeky. Konstrukce mostu je zpevněná dočasnými vzpěrami a deskami tak, aby bylo možné s mostem manipulovat. Na konstrukci jsou přimontována kolečka. S konstrukcí dělníci manipulují pomocí hydraulických pístů.

Lávka pro pěší na Masarykově třídě bude od čtvrtka dočasně uzavřena

Ve čtvrtek 10. prosince se začne s vysouváním konstrukce nového mostu v Olomouci na Masarykově třídě. Kvůli těmto pracím, které jsou součástí výstavby II.B etapy protipovodňových opatření, bude v době vysouvání mostu přes řeku Moravu uzavřena i...

Montáž usazeného mostu bude dokončena už nad vodou. Nejdříve dělníci osadí bednění a výztuže, následovat bude betonáž mostovky. V příštím roce se plánuje přeložení inženýrských sítí a bude zahájena demolice zbytku původního mostu. Po dobu manipulace s mostní konstrukcí je uzavřen na Masarykově třídě přechod přes řeku Moravu. Připravena je náhradní trasa.

Stavba protipovodňových opatření u centra Olomouce začala na jaře 2018 a má trvat čtyři roky. Stát bude 750 milionů korun. Součástí projektu je stavba dvou mostů v Komenského ulici a na Masarykově třídě, výstavba hrází a protipovodňových zdí i rozšíření koryta řeky Moravy a nábřeží. Nový most v Komenského ulici už byl v únoru otevřen pro dopravu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMOL

Štítky ČR, stavby, doprava, Olomouc, most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.