pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Nalezené kabely byly nefunkční, akáty na Masarykově třídě jsou tak už vysazeny

Jedenáct nových stromů už krášlí jeden z hlavních městských bulvárů v Olomouci. Na Masarykově třídě se podařilo vysadit akáty a začít tak s postupným návratem veřejné zeleně v ulici. Prvotní termín pro sázení stromů byl v listopadu, ale zahradníky zastavily neevidované síťové kabely.

Plánovaná výsadba tak musela počkat to té doby, než se vyjasní, zda jsou sítě funkční a kdo je jejich správcem „Oslovili jsme veškeré síťaře a čekali na jejich vyjádření. Ani po téměř měsíci se k nim ale nikdo nepřihlásil. S ohledem na situaci jsme požádali o vyjádření odbornou firmu. Ta sítě prověřila a opakovaně na místě potvrdila, že jde o kabely staré a dávno odpojené. Proto jsme mohli teď konečně začít s odloženou s výsadbou,“ vysvětlila postup magistrátu Jitka Štěpánková z odboru městské zeleně.

Jedenáct z původních třinácti akátů, které vytvoří část nového stromořadí na Masarykově třídě, proto už zahradnicí mohli vysadit. „Kabely, které jsme nakonec v zemi ponechali, jsou v těchto místech v takové hloubce, že kořenům stromů nevadí,“ popsala Jitka Štěpánková. Upozornila ale zároveň, že v místě výsadeb pro poslední dva akáty bude nutné sítě odstranit. „Tady jsme ještě nuceni s výsadbou bohužel počkat,“ potvrdila.

FOTO: Výsadbu akátů na Masarykově třídě zkomplikovaly neoznačené kabely, zahradníci je objevili při hloubení jam

Kabely, ke kterým se zatím nikdo nehlásí, komplikují plánovanou výsadbu stromů na Masarykově třídě v Olomouci. Zahradníci na tuto neevidovanou síťovou infrastrukturu narazili při hloubení jam. Radnice se nyní pokusí zjistit, komu kabely uložené v...

Nové akáty vytvoří část linie nového stromořadí na Masarykově třídě mezi ulicemi Jeremenkova a Březinova. Porostou v zeleném pásu po levé straně ulice ve směru do centra a předznamenají tak postupnou obnovu zeleně. Na zkrášlení prostoru hlavního bulváru totiž město pořídilo studii. Zpracovaná koncepce kalkuluje právě s ohledem na instalaci sítí s výsadbami ve dvou variantách. První počítá s vysazením stromů do běžného terénu, druhá varianta pak s výsadbou zeleně v nádobách.

Situace na Masarykově třídě je podle odborníků názornou ukázkou toho, jak složitá může být obnova veřejné zeleně ve městě. Stromy zde dříve byly, ale kvůli nekoncepční instalaci sítí v minulosti některé uhynuly a ty, které odumřely stářím, už zahradníci nemohli nahradit novou výsadbou, kvůli ochranným pásmům sítí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto MMOL

Štítky strom, akát, masarykova, olomouc, výsadba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Jaromír Matoušek

Před lety (cca 20 let) nás poslal vedoucí z ČSAD zarýt označník (po dobu výluky...) do trávníku na Masaryčce.. Vysvětlili nám, jak ho máme a kde umístit. Prý tam nejsou žádné rozvody a pod. Po třetím kopnutí krumpáčem bylo jasné, že něco nesedí. Asi 25 cm pod povrchem vedli kabely s krycíma plastovýma barevnýma pásy, označující el. napětí. Nic jsme dál už nekopali, dal se tam jiný přenosný označník, zatížený těžkým diskem...

pátek, 11. prosince 2020, 21:07

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.