sobota 20. dubna 2024 Marcela

Žena na internetu prodávala pleny. Podvodný kupující ji připravil o třicet tisíc

Šestatřicetiletá žena se v pátek 22. ledna obrátila na uničovské policisty s tím, že byla podvedena při prodeji látkových plen na internetu. Cizinec, který chtěl zboží zaslat do Rakouska, postupně ženu podvodným jednáním připravil o bezmála třicet tisíc korun.

V polovině ledna žena zveřejnila na internetu inzerát s nabídkou látkových plen za 6500 korun. Po několika dnech se jí ozval cizinec, který chtěl zboží poslat do Rakouska. 

„Pro zahraniční převod peněz zájemce požádal ženu o sdělení jejího čísla bankovního účtu, telefonního čísla a adresy. Dále mu měla prostřednictvím internetového platebního systému zaslat částku 4 800 korun za dopravu. Zájemce uváděl, že částka dopravy bude navýšena o částku za pleny a prodávající se nemusí bát, že o peníze přijde. Ženě poslal odkaz na stránky elektronické peněženky, kde se měla zaregistrovat a postupovat podle instrukcí,“ uvádí policejní mluvčí Libor Hejtman.

POLICIE VARUJE:
Důrazně apelujeme na všechny, aby opravdu zvážili prodej použitého zboží do zahraničí a s ním spojené platby! Nejenom pro nákup nebo prodej zboží, ale i pro ostatní finanční transakce na internetu (seznamka, pronájem, zprostředkování půjčky, …) platí stejné pravidlo, které zní:

Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z Vás finanční prostředky!

Žena tedy podle instrukcí vytvořila účet na elektronické peněžence a začala své finance převádět na bitcoiny podle instrukcí podvodného kupujícího. Byly to platby v hodnotě 4800 korun a osm tisíc korun za údajnou daň a pojištění zásilky. „Poté ji přišla  další zpráva, že z účtu cizince nemůže být odečtena menší částka jak 35 000 korun. Tedy, aby mohla být transakce dokončena, musí ještě uhradit dalších 15 000 korun a opět je převést na bitcoiny. I tuto třetí platbu žena provedla,“ říká Hejtman

Kupující stále ženu ujišťoval, že je vše v pořádku a nemusí se ničeho bát. Jakmile budou dokončeny všechny finanční transakce, vrátí se ženě všechny peníze včetně částky za pleny. Do dnešního dne ale žádné peníze nedostala. Podvodník z ní tak vylákal téměř 30 tisíc korun, za což mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pleny, uničov, prodej, internet, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.