pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Příčinou sražení dvou ultralightů na Olomoucku bylo nedodržení dostatečné vzdálenosti

Za loňskou tragickou leteckou nehodou u Dlouhé Loučky na Olomoucku, při které se srazily dva ultralehké letouny, stálo nedodržení dostatečné vzdálenosti mezi těmito stroji. Piloti obou letadel navíc nedodrželi minimální povolenou výšku letu. Při nehodě jedno z letadel narazilo zespodu do druhého, obě se poté zřítila na zem. Vyplývá to ze závěrečné zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Pětašedesátiletý pilot prvního ultralightu zemřel, dva lidé z dalšího letounu utrpěli těžké zranění. Případem se zabývá také policie.

Podle odborníků se podobný typ nehod nestává často, ultralehké letouny obvykle nelétají takto ve skupinách a pokud ano, tak jsou na to piloti speciálně vycvičeni. „V tomto případě zde nebyl žádný trénink ani speciální výcvik. Řekli si, že spolu někam poletí. Problém byl v tom, že jeden z těchto pilotů to nezvládl, přiblížil se blízko k tomu dalšímu a nebyl schopen zabránit srážce," řekl dnes vedoucí letového a technického oddělení ústavu Josef Bejdák. „Kdyby dodrželi rozestup, který je sto metrů, je to bezpečné a nemohlo by se nic stát," doplnil Bejdák.

Nehoda se stala loni 27. srpna po Leteckém dni na olomouckém letišti. Po ukončení veřejného programu se piloti tří letounů dohodli, že poletí společně k obci Plinkout a proletí nad místem, kde se měla konat soukromá oslava jednoho známého. Poté se měli opět vrátit na olomoucké letiště. Po druhém průletu nad obcí se stala tragédie. Piloti dvou letadel se v kritický okamžik pode Bejdáka zřejmě ztratili z dohledu, jedno z letadel najednou narazilo zespodu do druhého. Nehodu oznámil pilot třetího letounu, který letěl společně s havarovanými stroji.

Podle odborníků nelze vyloučit, že se níže letící letoun dostal mimo zorné pole pilotů z druhého ultralightu. „Letěli jsme rovně nebo mírnou zatáčku a najednou jsem dostal strašnou ránu. Vůbec jsem nevěděl, co se děje, akorát periferně vlevo jsem viděl, že je tam nějak moc plechů nebo křídel, byla to hrozná rána zespodu," řekl leteckým inspektorům jeden z pilotů. „Periferním viděním jsem uviděl něco, po čem jsem se podíval. Bylo to křídlo NG 4, bylo pod námi, vklouzlo pod nás, ale to byly desetiny, setiny vteřiny. V okamžiku, kdy jsem to uviděl, se to stalo. Mohutná rána, strašný rachot těch plechů," popsal událost druhý přeživší pilot.

Lidé z ultralightu, do kterého druhý letoun narazil, použili záchranný systém a s letounem dopadli na zem naplocho. Z nehody vyvázli s těžkým zraněním. Druhý letoun narazil pod velkým úhlem do země a byl zcela zničen, pětašedesátiletý muž utrpěl mnohačetná zranění a i přes resuscitaci na místě zemřel. Podle inspektorů šlo o zkušené piloty, technickou poruchu odborníci vyloučili.

Čtěte více:

Autoři | Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.