pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Dluhonské mosty byly dnes zkolaudovány, řidiči se po nich projedou již v sobotu

V Přerově dnes prošly kolaudací dva nové mosty, které se klenou nad železniční tratí v Dluhonské ulici a spojují Přerov s místní částí Dluhonice. Motoristům se poprvé otevřou v sobotu.

V sobotu 1. prosince se mosty otevřou pro řidiče

Odstranění dopravně vytížených mostů, které byly ve špatném technickém stavu, a následná stavba nových je jednou z největších současných investic města Přerova, přišla na 90 milionů korun. Práce trvaly od loňského listopadu, musely být kvůli nim i výluky na trati. „Mosty dnes v devět hodin ráno prošly kolaudací, uzavřené budou ještě do pátku a v sobotu 1. prosince se po nich mohou projet první auta. Firma Strabag stihla postavit mosty přesně v souladu s harmonogramem, tedy za 56 týdnů. V pondělí 3. prosince dopoledne nás ještě čeká slavnostní přestřižení pásky, kterého se zúčastní nejen zástupci města, ale i firem, které se na stavbě podílely," uvedla mluvčí radnice.

Mosty byly v téměř havarijním stavu

Stavba mostů spojujících město s místní částí Dluhonice se sice tranzitní dopravy v Přerově nedotkla, objízdné trasy však čekaly zhruba rok obyvatele Dluhonic i pracovníky firem v průmyslovém areálu. Zástupci města museli také řešit, jak se budou do školy dostávat děti žijící za mosty v sociálních ubytovnách. Dluhonské mosty totiž pro ně byly jedinou přístupovou cestou. Radní města nakonec zajistili těmto dětem časové jízdné na městskou autobusovou dopravu. Původní dopravně vytížené mosty byly téměř v havarijním stavu. Podle posudku odborníků byly konstrukce mostů přes železniční trati spojující Přerov s Olomoucí a Bohumínem zkorodované, měly deformované výztuhy a zatékalo do nich, nevyhovovala ani jejich šířka.

Po rekonstrukci mosty nabídnou větší nosnost

Nové mosty mají komunikaci širokou sedm metrů, nechybí na nich ani dvoumetrový chodník pro pěší. Mosty mají také větší nosnost. Město začalo situaci řešit poté, co se v květnu 2016 sesunula u mostů část svahů. Stavba mostů byla podle zástupců přerovské radnice připravena za rekordně krátkou dobu, poprvé byla použita veřejnoprávní smlouva na dopravní stavbu na územní a stavební povolení. Na stavbu získala radnice ze Státního fondu dopravní infrastruktury 78,7 milionů korun, zbytek hradilo ze své pokladny město. Práce začaly loni na začátku listopadu.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky doprava, mosty, rekonstrukce

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.