pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouckém kraji zemřelo minulý rok na silnicích 35 lidí, o jedenáct obětí více než v předchozím roce

V Olomouckém kraji zemřelo na silnicích v loňském roce 35 lidí. Je to v meziročním srovnání o 11 obětí více. Zvýšil se i počet nehod, a to o devět desítek na 5251, vyplývá z informací vedení dopravní policie. Na statistikách se loni podepsaly i nehody s více oběťmi, nejtragičtější se stala v červenci, kdy zemřeli čtyři lidé.

V celostátním srovnání zastává Olomoucký kraj co do počtu obětí místo uprostřed tabulek, stejný počet zemřelých hlásí kraj Vysočina. Při nehodách v kraji bylo loni těžce zraněno 93 lidí, což je o 16 méně než předloni. Snížil se i počet lehce zraněných, a to o čtyři desítky na 1486, vyplývá z informací policie. Nejtragičtější nehoda v kraji se stala 16. července mezi Olomoucí a Šternberkem, kdy se střetlo na křižovatce osobní auto s nákladním.

Pravděpodobnou příčinou nehody bylo nedání přednosti v jízdě. Řidič kamionu vyvázl bez zranění, nehoda byla však fatální pro osádku osobního auta. V něm cestovali prarodiče se třemi vnoučaty. Oba dospělí i jedno z dětí těžkým zraněním podlehli na místě, další dítě zemřelo později v nemocnici. Třetí dítě vyvázlo s lehkým zraněním. Případ v listopadu policisté odložili kvůli úmrtí viníka nehody. Další tragická nehoda, kde se oběťmi staly děti, se stala 29. března na okraji Olomouce na silnici z Nových Sadů do Holice, zemřely při ní dvě malé děti. Řidiče, který podle soudu nehodu zavinil a jel opilý, poslal nedávno krajský soud do vězení na 8,5 roku.

Nehoda s více oběťmi se stala také 22. prosince, kdy zemřel při střetu dvou osobních automobilů u Lutotína na Prostějovsku starší manželský pár. Další čtyři lidé byli zraněni, utrpěli středně závažná zranění. Poslední loňská tragická nehoda se stala 25. prosince u Kralic na Hané na Prostějovsku, na následky vážných zranění zemřel starší řidič. V roce 2017 počet mrtvých na silnicích Olomouckého kraje meziročně klesl ze 40 na 24 obětí a podle zástupců olomoucké policie byl tehdy nejnižší od vzniku kraje v roce 2010. Mezi oběťmi tehdy bylo 14 řidičů vozidel, pět cyklistů, zahynuli také dva spolujezdci a tři chodci, kteří neměli na sobě reflexní prvky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky statistika, smrt, policie, doprava, nehody

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.