pátek 26. dubna 2024 Oto

Celoroční svoz bioodpadu je pro Přerov zatím problém

Přerovská radnice zatím nerozhodla, jak se vypořádá s novelou vyhlášky, která městům a obcím od dubna nařizuje zajištění celoročního svozu bioodpadu. V zimních měsících dosud obyvatelé Přerova mohli bioodpad odkládat jen do sběrných dvorů a kompostárny. Ve Veselíčku na Přerovsku budou lidem přes zimu sloužit kovové kontejnery na bioodpad.

Mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová řekla, že v Přerově je dosud pravidelný svoz bioodpadu odloženého do speciálních nádob u domů prováděn od dubna do listopadu. Radnice nyní bude jednat o tom, jak v nadcházející zimě zareaguje na novou vyhlášku. „Předmětem jednání bude, zda tento způsob svozu bude zachován i přes zimní období," uvedla Chalupová. Znamenalo by to podle ní vyšší náklady.

Mezi biologicky rozložitelný odpad patří tráva, listí, větve a kuchyňský odpad rostlinného původu. Obec nemá povinnost zajišťovat sběr odpadu živočišného původu, jako je maso, kosti, mléčné výrobky nebo vajíčka. Kompost z bioodpadu je použitelný jako organické hnojivo, pro energii v bioplynových stanicích a podobně.

Zimní svoz bioodpadu má podle Chalupové ještě další úskalí, které pramení z nízkých teplot v tomto ročním období. „Podle pracovníků technických služeb mohou nastat problémy s výsypy nádob, ve kterých bude odpad přimrzat. To se může odrazit v navýšeném množství poškozených nádob. Proto bude třeba zvážit, zda do tohoto rizika jít," uvedla Chalupová.

Ve Veselíčku na Přerovsku se už na novelu vyhlášky připravili. „Vzhledem k tomu, že máme vlastní kompostárnu, tak v zimě budou na třech místech v obci umístěny kovové kontejnery. Ty budeme vyvážet do naší kompostárny," řekl starosta Veselíčka Tomáš Šulák.

Podle Šuláka bude na třech místech Veselíčka umístěno celkem velkoobjemových kovových kontejnerů na bioodpad. „V plastových kontejnerech by to v zimě při mrazech mohl být problém," podotkl Šulák, podle kterého je ale zimní svoz bioodpadu krok správným směrem. „Je to dobrý úmysl v tom, že se bioodpad bude likvidovat celoročně a lidé ho nebudou dávat do popelnic na tuhý komunální odpad," podotkl Šulák.

Veselíčko už několik let provozuje vlastní kompostárnu, kterou vybudovalo s pomocí dotace. Svoz zajišťuje vlastním traktorem s přívěsem upraveným pro převoz kontejnerů. „Kompostárna se nám svědčila. Svážíme do ní bioodpad od nás a také z asi 14 obcí z okolí. O kompost je obrovský zájem. Odváží si ho pak lidé na kolečkách a zájem o něj mají už i zemědělci," řekl Šulák.

Od 1. dubna budou mít obce v Česku povinnost vyvážet bioodpad rostlinného původu celoročně. Nové opatření by mohlo přispět k naplnění kapacit kompostáren, kterých v posledních letech vzniklo 529, ale jejich kapacity se využívají jen z 53 procent.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, odpady, správa, bioodpad, obce, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.